Vytrvalý déšť opět zvedl vodní hladiny na Liberecku

Na Liberecku opět stoupají hladiny řek. V oblasti totiž intenzivně pršelo, přes noc napršelo až 40 milimetrů. Lužická Nisa dosáhla prvního povodňového stupně. Na Smědé u Višňové již vyhlásili stav ohrožení. Jelikož nefungují měřidla na řece, preventivně byla evakuována část obyvatel obce, především rodiny s dětmi. Své domy museli opustit také lidé dvou ulic v Hrádku nad Nisou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V povodněmi poškozené Chrastavě znovu stoupá voda

V povodněmi poškozené Chrastavě znovu stoupá voda | Zdroj: ČTK

Hasiči pomáhali evakuovat nejen šest desítek lidí, ale také techniku, která pomáhala odstraňovat následky předchozí bleskové záplavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci na Liberecku mluvil ve Světě o osmé na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu Martin Kadlec

Voda teče také ulicemi Chrastavy. Stále zde prší, voda se sice drží svého koryta, kanalizace ale vodu nedokáže pojmout a tak teče Libereckou ulicí. Opět bylo zatopeno několik domů a mnoho sklepů. Ohrožena je čistírna odpadních vod. Starosta Michael Canov má obavu, že se domy, které poškodila předchozí povodeň a které ještě nejsou dobetonované, začnou sesouvat.

Kvůli další havárii neteče na sídlišti Střelecký vrch pitná voda. Lidé v Chrastavě jsou naprosto zdeptaní.

Případy rabování

V Chrastavě se opět objevily případy rabování. Někdo vykradl auto jednoho dobrovolníka, ve školní tělocvičně, která slouží jako ubytovna, okradli jiného dobrovolníka o peníze, doklady a léky.

Obavy ze stoupající Nisy mají také v Bílém Kostele na Liberecku. Před týdnem tam řeka zaplavila 70 procent domů a způsobila milionové škody.

Stoupá i Lužická Nisa v Liberci, kde platí stupeň bdělosti. Hladina řeky se zvýšila i v Hrádku nad Nisou. Na Řásnici u Frýdlantu bylo dosaženo druhého stupně povodňové aktivity, ten platí i v nedaleké Bulovce. První stupeň povodňové aktivity dále platí na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem a na Cidlině v Jičíně.

Intenzita deště se ale postupně snižuje. Silné bouřky by se ale mohly na celém území České republiky vyskytnout i v neděli. Podle meteorologa Pavla Borovičky z Českého hydrometeorologického ústavu by na některých místech mohlo napršet až 60 milimetrů srážek. Varování meteorologů platí od zítřejších deseti hodin dopoledne až do pondělního rána. Bouřky mohou doprovázet přívalové srážky a očekává se vzestup hladin řek. Bouřky mohou ojediněle doprovázet i kroupy a místy silné nárazy větru.

Problémem je, že půda je již nasáklá a koryta řek jsou naplněna. Navíc se hasičům na mnoha místech ještě nepodařilo koryta řek úplně vyčistit od naplavenin. I menší zvýšení hladin řek tak může způsobit velké problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci a výhledu počasí na další dny mluvil ve Světě o deváté na Rádiu Česko meteorolog Pavel Borovička

„Na začátku příštího týdne očekáváme zlepšování počasí. Mělo by být polojasno až oblačno. Bouřky budou spíše výjimečné, neočekáváme výraznější srážky,“ uvádí Borovička.

Podrobnou předpověď počasí naleznete zde

Nové mosty

„O celém víkendu máme pohotovost, krizový štáb je v terénu. Dobrovolní hasiči i armáda pomáhají postiženým obcím, stěžuje jim to déšť a doufám, že jim to neztíží velká voda," říká hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Bez dodávek plynu zůstávalo včera na severu Čech přes 1000 odběratelů, ve čtvrtek jich bylo o zhruba 600 víc. V současné chvíli jsou bez proudu desítky domácností, především na Frýdlantsku a v Hrádku nad Nisou. Mnozí odběratelé ještě nemají ani tekoucí pitnou vodu, v Libereckém kraji je jich 2600, v Ústeckém 1800.

Jednou z dobrých zpráv je, že včera ve 22 hodin energetici zrušili v okrese Liberec kalamitní stav. Totéž udělali už ve středu v okresech Děčín a Česká Lípa, takže nikde v oblasti už kalamitní stav neplatí.

Vlaky na Liberecku a Ústecku nadále nejezdí po šesti lokálních tratích, zejména v okolí Raspenavy a na Českolipsku. Ráno byla zprovozněna hlavní silnice z Liberce do Frýdlantu u Dětřichova.

Na sever Čech míří dva první mosty ze státních hmotných rezerv. O víkendu chce armáda vybudovat most v Rousínově na Českolipsku, kde ho strhla povodeň a část obce odřízla. Na Ústecku začne armáda provizorní mosty stavět příští týden. Na Děčínsko, kde nyní působí jednotka dvaceti armádních ženistů s těžkou technikou, vojáci přivezou první most v pondělí. V Kytlici ho začnou stavět nejspíše v úterý, hotový má být ve čtvrtek.

Liberecký kraj zvýšil odhad povodňových škod na pět miliard korun s tím, že částka není konečná. Ústecko škody zatím vyčíslilo na 1,5 miliardy, ani to nebude definitivní číslo.

Ivana Bernáthová, Ondřej Černý, Martin Pařízek, Martin Kadlec, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme