Vznik Československa připomněl pietní akt na Vítkově. Na Hradě složili přísahu noví vojáci

Zástupci státu a armády si na pražském Vítkově připomněli výročí vzniku Československa. Tradiční ceremoniál zahájila státní hymna. Poté následovalo defilé čestných jednotek a přehlídka osmi historických praporů. Událost vyvrcholila pokládáním věnců. Odpoledne pak vojáci složili kládají slavnostní přísahu na Hradčanském náměstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Hradčanském náměstí v Praze se při příležitosti výročí vzniku Československa konala slavnostní přísaha vojáků Armády ČR

Na Hradčanském náměstí v Praze se při příležitosti výročí vzniku Československa konala slavnostní přísaha vojáků Armády ČR | Zdroj: ČTK

První z věnců na Vítkov poslal prezident Miloš Zeman, který se ale slavnostní přehlídky nezúčastnil.

Další věnce přinesli v přesně daném pořadí představitelé obou komor parlamentu nebo ministerstva obrany. Nechyběli ani zástupci sokolské obce, skautů a válečných veteránů z doby druhé světové války.

Navzdory chladnému počasí na Vítkov dorazilo také asi pět desítek přihlížejících. Většinou šlo o starší osoby nebo naopak o mladé rodiny s dětmi.

Zeman byl v Číně s miliardářem Kellnerem, na cestu zpět využil prezident letadlo PPF

Číst článek

Ani premiér Bohuslav Sobotka, ani ministr obrany Martin Stropnický se nechtěli vyjadřovat k nepřítomnosti hlavy státu.

Nekomentovali ani to, proč prezident naplánoval cestu do Číny zrovna na tento termín nebo proč se vracel pronajatým letadlem společnosti PPF a nikoli vládním speciálem, které měl v Číně k dispozici hned dva.

Premiér pouze podotknul, že dnes by měli lidé slavit výročí vzniku republiky, k otázce se proto chce vyjádřit až zítra. Stropnický dokonce označil podobné dotazy za bulvární, prý je to čistě prezidentova věc.

Noví generálové

V poledne prezident jmenoval na Hradě nové generály, a to za účasti ministra obrany Martina Stropnického a náčelníka generálního štábu Petra Pavla.

Později na Hradčanském náměstí složili slavnostní přísahu asi tři stovky vojáků a vojákyň. Ti byli nastoupeni podle svých jednotek zhruba v pěti velkých skupinách. Na místo je přivezlo několik armádních autobusů.

Zeman v projevu k vojákům ocenil hlavně účastníky zahraničních misí. Ti jsou podle něj pokračovateli tradice prvoválečných legionářů a Čechoslováků, kteří za vlast bojovali v cizích armádách během druhé světové války.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme