Z bývalého hotelu Kahan na českolipském sídlišti Lada má být ubytovna

Obyvatelé českolipského sídliště Lada se bojí, kdo se nastěhuje do bývalého hotelu Kahan. Ten má nové majitele a podle všeho by měl sloužit jako levné ubytování pro dělníky, které najímají pracovní agentury. Bezmála před rokem tam fungoval dům pro seniory s pečovatelskou službou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vchod do bývalého hotelu Kahan

Vchod do bývalého hotelu Kahan | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Z bývalého českolipského hotelu Kahan se na podzim loňského roku za dramatických okolností stěhovalo během jednoho víkendu skoro 130 seniorů. Došlo k tomu po vzájemných sporech mezi tehdejším majitelem budovy a provozovatelem domova pro seniory s pečovatelskou službou.

Stěhování doprovázelo vzájemné osočování z krádeže vybavení a na místě byla v jednu chvíli i policie. Poté, co dům osiřel, se sídlištěm Lada a Sever, mezi kterými bývalý hotel stojí, šířila šuškanda, že se z něho má stát ubytovna pro sociálně slabé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost bývalého hotelu Kahan se zajímal Tomáš Mařas

„Lidé říkají, že ten dům své poslání bude rušit a místo toho tu budou nepřizpůsobiví lidé z Ústí nad Labem," říká starší muž.

„Má se tam nastěhovat osmdesát romských rodin," míní žena.

Od stěhování uplynul skoro rok a bývalý hotel zůstal prázdný. V létě opět vyměnil majitele. Obavy obyvatel, co se z objektu stane, trvají dál.

Bývalý hotel Kahan | Foto: Tomáš Mařas

„Pokud tam bude ubytovna pro sociálně slabé, všichni tu budou psát petice," říká žena.

Bojí se především toho, aby se z objektu o kapacitě přibližně 350 lidí, nestala ubytovna pro sociálně slabé. To ale noví majitelé, Karel Půček a Marek Pošta odmítají:

„Není to náš cíl, neplánovali jsme to a za tímto účelem jsme tu budovu nekupovali. Bylo by to krátkozraké. My bychom tu sociálně společenskou úroveň chtěli udržet. Bude to pronajímáno jako ubytovací kapacita.

„My v tuto chvíli máme poptávku od různých velkých zaměstnavatelů v okolí s tím, že své zaměstnance chtějí ubytovat. V tuto chvíli máme poptávku 200 lidí."

Agenturní zaměstnanci jsou většinou cizinci zvyklí na jiný způsob života. Majitelé chtějí zajistit i to, aby nedošlo například k rušení nočního klidu.

„O to se budeme starat a věřím, že nikoho nebudeme obtěžovat. Já chápu, že u těch agenturních zaměstnanců to může být někdy komplikovanější, ale věřím, že pravidla, která nastavíme, budou fungovat," dodal Pošta.

Ubytovna by měla být otevřená do konce roku.

Bývalý hotel Kahan | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme