Z domku Palachových bude památník. Národní muzeum odhalí vítězné návrhy

Národní muzeum dnes představí vítězné architektonické návrhy možné podoby Památníku Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku. Památník vznikne v původním rodinném domě Palachových a bude připomínat činy Jana Palacha, který se roku 1969 upálil na protest proti okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech | Foto: Jana Huzilová

Jen v Praze připomíná Jana Palacha třeba stejnojmenné náměstí, pamětní deska s posmrtnou maskou na Filozofické fakultě nebo nenápadný památník v dlažbě před Národním muzeem, tedy přímo na místě, kde se student 19. ledna 1969 polil benzínem a zapálil.

„Pamatuji si, jak mi dědeček, který v dřívějším domě potravin na Václavském náměstí pracoval jako vrátný, vyprávěl, že když se ten čin stal, tak byl zrovna ve službě,“ vzpomíná na místě vysokoškolský učitel Radim Perlín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní muzeum odhalí vítěze architektonické soutěže o návrh Památník Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku. Téma Evy Rajlichové

„Vyběhl s dalšími lidmi ven. Společně na hořící tělo Jana Palacha házeli kabáty a snažili se zajistit první pomoc.“

Národní muzeum vyhlásilo soutěž na budoucí podobu památníku loni v říjnu. Rodinný domek se promění částečně na muzejní expozici, ale i na meditační prostor, který by symbolicky připomínal jeho čin.

Jan Palach se sice narodil v Praze, ve Všetatech ale prožil valnou část svého krátkého života.

„Všetaty jsou s životem Jana Palacha velmi úzce spojeny. Vyrůstal tam, chodil tam do základní školy. Je to také místo, kde byl uložen jeho popel. Všetaty jsou bezpochyby velmi významné místo, které je podle mého názoru velmi důležité i pro pochopení hodnot a způsobu rodinné výchovy, které jej pak vedly k tomu činu,“ popsal před časem historik Petr Blažek.

Památník ve Všetatech na Mělnicku by měl být hotový do roku 2018. Jan Palach má mimo jiné památník třeba v Římě, Londýně nebo ve švýcarském Vevey.

Jan Palach | Foto: Michal Jindra

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme