Z Liberce do Jablonce pojedou všechny vlaky za korunu

Liberecký kraj je první z devíti, ve kterém pojede vlak za jednu korunu. Jde o regionální spoj z Liberce-Rochlic do Jablonce nad Nisou. První jízdu za korunu si Severočeši mohou vyzkoušet už krátce před půl šestou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Motorový vlak (ilustr. obr.)

Motorový vlak (ilustr. obr.) | Foto: Pavel Jůza

Levné vlaky budou České dráhy vypravovat postupně v dalších osmi krajích až do 13. října. Dráhy tak chtějí podpořit zájem o lokálky v době, kdy hrozí zrušení provozu na některých regionálních tratích.

„Je to akce Českých drah pro přilákání cestujících, kteří nejezdí pravidelně vlakem a přepravují se do zaměstnání, případně za zábavou auty. Výhodné je to pro cestující, kteří jezdí náhodně, to znamená denně si kupují jízdenku,“ uvedl Zdeněk Vladař z Českých drah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Ješeta mluvil v Ozvěnách dne o slevových akcích Českých drah

Tímto vlakem denně jezdí čtyři tisíce lidí, což je podle něj velmi slušné, a proto se cestující nemusejí bát zrušení tohoto vlakového spoje kvůli malému vytížení.

Ješta: Úspěch akce máme vyzkoušený

„Pro naši akci jsme si vybírali tratě, kde máme nějaký kvalitativní posun v našich službách. Třeba nasazujeme nová vozidla, zrychlujeme dopravu, nebo se ukončí výluky. Nebo chceme na nějakých tratích upozornit na to, že cesta vlakem je tam třeba zajímavější než jízda autem nebo autobusem,“ vysvětlil ředitel odboru obchodu a marketingu ČD Jiří Ješta.

Zatímco mezi Libercem a Jabloncem budou v době akce jezdit cestující za jednu korunu, v jižních Čechách při podobné akci zaplatí desetinásobek, tedy korun deset.

„Rozdíl v ceně je dán délkou trati na Českobudějovicku. Cena je samozřejmě i tak velmi výhodná oproti běžnému tarifu. Cena je hlavním lákadlem proto, aby noví cestující, kteří s námi v tuto chvíli nejezdí, si přišli jízdu vlakem vyzkoušet,“ pokračoval Ješta.

Podle něho lidé opravdu po podobných slevách začínají využívat spoje Českých drah častěji i v běžném provozu:

„Máme s tím velmi pozitivní zkušenosti z akcí, které jsme uskutečnili na jaře tohoto roku. Pokud ukážeme lidem vyšší kvalitu spojů, pak s námi většinou zůstávají. Dokazují nám to tržby, které se na těchto tratích zvýšily.“

Na regionální dráhy se chystá vstoupit Českým drahám konkurence. Přitom některé podobné spoje mají být kvůli ztrátovosti rušeny.

„S rušením spojů naše současná akce nesouvisí. Na konkurenci jsme připravení, umíme na ní reagovat jak vozovým parkem, tak cenovou strukturou. Umožní nám to ukázat, že kvalita služeb Českých drah neustále roste,“ dodal ředitel odboru obchodu a marketingu ČD.

Eva Malá, Václav Rojík, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme