Z železniční tratě Hostašovice-Nový Jičín se stala cyklostezka

Dřív mezi Hostašovicemi a Novým Jičínem supěly vlaky, dnes tu po nové cyklostezce jezdí bicykly. Dělníci tu totiž vytrhali koleje i pražce a položili na trasu asfalt. Desetikilometrovou trať poničily v roce 2009 bleskové povodně. Doslova nazpaměť zná trasu Pavel Skřičík, který tu léta jezdil jako strojvedoucí. Teď tu plánuje výlet na kole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistická stezka (ilustrační foto)

Cyklistická stezka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Ten, kdo to tu nezná, by si řekl, že tu vlak nikdy nejezdil, ale ještě loni to tu bylo,“ říká 63letý Pavel Skřičík z Valašského Meziříčí.

„Jezdil jsem tudy od roku 1999 do 2009, bylo to mockrát, spočítat se to nedá. Pak přišly povodně a na druhý den už se nevyjelo,“ vzpomíná. „Jsou to takové nostalgické vzpomínky. Byla tu opravdu pěkná trať a pěkné ježdění. Je škoda, že je zrušená,“ lituje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové cyklostezce z Hostašovic do Nového Jičína, kudy původně vedla železnice, natáčela redaktorka Jana Jeckelová

Pavel Skřičík sice jako malý kluk strojvůdcem být nechtěl, přesto se šel učit do šumperského železničního učiliště.

„Při práci v dílnách nám byla nabídnuta tady ta práce a už jsem u ní zůstal. Čtyřicet let jsem jezdil na lokomotivách. Stále k tomu mám blízko,“ vypráví.

Novou cyklostezku si plánuje projet: „Určitě si to projedu. Bude to taková nostalgie – jet po trati, kde jsem jezdil vlakem,“ dodává.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme