Za nelegální pobyt v pražské Cibulce dostal squatter dvouměsíční podmínku

S dvouměsíční podmínkou odešel od soudu Marek Ďuriš za to, že nelegálně obýval pražskou usedlost Cibulka. Zatím nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5, který tak potvrdil rozsudek ze zkráceného řízení. Ďuriš se proti rozhodnutí na místě odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Duriš si u okresního soudu pro Prahu 5 vyslechl nepravomocný rozsudek na dvouměsíční podmínku

Marek Duriš si u okresního soudu pro Prahu 5 vyslechl nepravomocný rozsudek na dvouměsíční podmínku | Zdroj: ČTK

Devětadvacetiletého Ďuriše policie spolu s ostatními obyvateli z Cibulky vyhnala 6. května. Jako jediný ze squatterů ale stanul před soudem, protože prý prokazatelně objekt obýval i přes odpor majitele.

„Hodnotím ho jako ideologický a konzervativně zatížený, s určitým strachem a obavou, až takovou panickou, o soukromé vlastnictví a jeho ochranu, odmítajíc vidět reálie toho, že nemovitost chátrá,“ zhodnotil krátce po vynesení trestu Marek Ďuriš.

Stejný verdikt přitom vynesl soud už ve zkráceném řízení. Ďuriš ale proti němu podal rozklad a trval na řádném jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Ďuriš, jeden ze squatterů z pražského objektu Cibulka, si dnes vyslechl nepravomocný rozsudek. V okresním soudě na Praze 5 natáčela Veronika Neprašová

„Navrhoval jsem uložení obdobného trestu, takže jsem neměl v tuto chvíli důvod si podávat odvolání,“ řekl státní zástupce Michal Prokop.

Naopak Ďuriš se hájil tím, že měl s majitelem Cibulky Oldřichem Vaníčkem smlouvu o užívání objektu.

„Jejich záměr pořádat výstavky avantgardních umělců a kulturních akcí mi připadal docela solidní. Hlavně byl přednášený osobami, které tehdy budily velkou důvěru,“ zdůvodnil Oldřich Vaníček, proč Cibulku poskytl skupině kolem Ďuriše k užívání.

Jenže místo avantgardních výstav se tam podle něj konaly noční koncerty a v budovách se scházely podivné partičky.

Policisté zasahovali u pražského squatu Cibulka. Deset aktivistů zadrželi

Číst článek

Squatteři ale usedlost odmítli opustit, dokud se majitel nezaváže, že začne desítky let opuštěnou a chátrající Cibulku opravovat.

„Jednali jsme o jakémsi memorandu, kde se pan majitel měl zavázat konkrétními kroky, jak bude tuto historickou památku opravovat, čemuž se očividně chtěl vyhnout,“ tvrdí Ďuriš.

Soudce takový postup squatterů označil za vydírání. Sám Vaníček prý s revitalizací Cibulky čeká na to, až mu některý z developerů nabídne projekt, který se mu zalíbí:

„Mám určitou představu, že by si měl objekt zachovat charakter. Zatím žádný ze záměrů se mi nezamlouval tolik jako letitý a původní záměr pana profesora Ladislava Lábuse.“

Projekt přeměny Cibulky v dům seniorů ale odmítli památkáři, kterým se nelíbila hlavně inovátorsky pojatá střecha. A za to, že památkově chráněný objekt chátrá, mu úřady vyměřily několik pokut.

Do doby, než Vaníček objeví pro sebe projekt revitalizace Cibulky, tak usedlost z 19. století udržují při životě jen nejnutnější konzervátorské zásahy.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme