Za opencard dostali úředníci 3,5 roku a podmínku. Další tři lidi soud zprostil viny

Bývalý ředitel odboru informatiky pražského magistrátu Ivan Seyček si odpyká 3,5 roku vězení za zvýhodnění firmy Haguess v projektu opencard. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze mu dnes zpřísnil původně podmíněný trest za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Šéf hodnoticí komise Jiří Chytil odešel s podmíněným trestem 1,5 roku odnětí svobody, další tři obžalované úředníky soud zprostil viny. Rozhodnutí je pravomocné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek

„Jednání obžalovaného Seyčka považuje soud za významně společensky nebezpečné. Vrhl jím nedobré světlo na správní orgány. Jednalo se o trestnou činnost promyšlenou a sofistikovanou,“ uvedla členka odvolacího senátu Kateřina Korečková.

Seyčkovi hrozilo až osmileté vězení. Soud mu uložil trest v dolní polovině sazby, protože přihlédl k jeho doposud čistému trestnímu rejstříku. Zároveň mu na pět let zakázal působit v orgánech rozhodujících o nakládání s veřejnými finančními prostředky.

Poukázal na zprávu bývalého zaměstnavatele, podle níž si Seyček počíná v práci nehospodárně a není ochoten podrobovat se autoritám. Seyčkův advokát poté řekl novinářům, že se proti dnešnímu verdiktu rozhodně dovolá k Nejvyššímu soudu.

Podle obžaloby způsobili Seyček a další obžalovaní uzavřením smlouvy s Haguess Praze škodu ve výši 67 milionů korun. Trestní soud však městu žádné peníze nepřiznal, protože se magistrát k řízení nepřipojil řádně.

„Připojil se paušálně s celou částkou proti všem obžalovaným, nespecifikoval jednotlivé nároky vůči nim. To vylučuje rozhodnutí o náhradě škody,“ konstatovala Korečková. Praha se tak peněz může domáhat již jen v občanskoprávním řízení.

Bém jako svědek

Obžalovaní úředníci Seyček, Chytil, Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík odpovídali za průběh zakázky na vybudování pražského centra kartových služeb v letech 2006 a 2007, tedy v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS). Ten však v kauze figuroval pouze jako svědek.

Zadavatel tendru Seyček podle rozsudku zásadně omezil přístup ostatním zájemcům a nechal řízení probíhat v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Tendr díky tomu vyhrála společnost Haguess, jejíž nabídka nesplňovala zadávací podmínky a byla pro Prahu ekonomicky nevýhodná.

Praha zatím pokračuje ve spolupráci s EMS ohledně opencard, potvrdila Krnáčová

Číst článek

Chytila soud potrestal za to, že od Haguess nevymáhal smluvní pokutu za opožděné plnění smlouvy, čímž prý městu způsobil třímilionovou škodu. Muž přitom jako svědek v utajení původně sám pomáhal policii rozplétat nestandardnosti kolem předražené zakázky, za což si vysloužil ocenění od protikorupčního nadačního fondu.

Členové hodnotící komise tendru Čadský, Jánský a Kendík podle odvolacího senátu na hodnocení nabídky firmy Haguess rozhodně nerezignovali, a nespáchali proto žádný trestný čin. Pražský městský soud jim přitom původně uložil roční podmínky.

Kritizovaný projekt pražské karty opencard, která slouží mimo jiné jako tramvajenka či průkazka do knihovny, vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. Je spojen s řadou problematických smluv, s nimiž se město dlouho neúspěšně vyrovnává.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme