Za předražený justiční areál má brněnský soud zaplatit pokutu 300 milionů

Krajský soud v Brně má zaplatit pokutu 300 milionů korun za údajně předražený justiční areál na Heršpické ulici. Novou výši sankce mu stanovilo odvolací finanční ředitelství v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud, Brno

Krajský soud, Brno | Foto: Eva Odstrčilová

Stavba areálu měla původně stát 800 milionů korun, nakonec se jeho cena vyšplhala na téměř dvě miliardy.

Stejnou částku – téměř dvě miliardy – vyměřil finanční úřad krajskému soudu před dvěma lety jako pokutu.

Po právní přestřelce se ale rozhodování o postihu vrátilo na začátek a odvolací finanční ředitelství pokutu snížilo. Podle předsedy Krajského soudu v Brně Milana Bořka je ale i nová sankce příliš vysoká.

„Momentálně běží dvouměsíční lhůta, ve které se musíme rozhodnout, zda opět podáme žalobu, jejímž cílem by bylo přezkoumání rozhodnutí odvolacího finančního ředitelství v Brně,“ říká předseda krajského soudu a dodává:

„Samozřejmě nejsme spokojeni ani s nynějším výsledkem, protože by to v následujících šesti letech výrazně zatížilo rozpočet celého jihomoravského soudního kraje.“

Kvůli justičnímu areálu čelí trestnímu stíhání také bývalý předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pořízek. Právě jeho Milan Bořek ve funkci od října nahradil.

Vlasta Gajdošíková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme