Záchranáři budou znovu prohledávat lavinové pole v Krkonoších

V Krkonoších mají dnes pokračovat záchranné práce v Modrém dole, kam včera odpoledne spadla lavina. Podle některých svědků mohla zasypat tři lidi. Záchranářům se ale zatím nikoho najít nepodařilo, pátrání přerušilo nepříznivé počasí. Horská služba se proto dnes na místo vrátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na místo pádu laviny v Krkonoších naváží záchranáře i policejní helikoptéra

Na místo pádu laviny v Krkonoších naváží záchranáře i policejní helikoptéra | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Největší pátrací akce v Krkonoších za posledních několik let začala v úterý po 14. hodině. Nakonec se na ní podílelo 70 lidí, včetně záchranářů z Polska. Kvůli těžko přístupnému terénu je na místo muselo převážet několik vrtulníků.

„Celá akce probíhala za všech dostupných prostředků, které jsme v tu dobu měli k dispozici. Na místě bylo šest lavinových psů se psovody, kteří měli lavinové vyhledavače. Celé laviniště bylo dopodrobna prohledané jak psy, tak lavinovými vyhledavači,“ říká náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náčelník horské služby v Krkonoších Adolf Klepš byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Je to jedna z největších krkonošských lavin, která v posledních desetiletích spadla. Pamětníci tvrdí, že minimálně od 80. let žádná podobná lavina v prostoru Modrého dolu a okolí boudy Děvín nespadla,“ uvádí Klepš.

Podezření, že lavina zasypala tři lidi, se zatím vůbec nepotvrdilo. V dané lokalitě navíc nikdo nikoho nepohřešuje.

„Vyslýchali jsme svědky, kteří byli na místě a kteří se pohybovali v blízkosti, a nemáme žádné indicie k tomu, že by byl někdo lavinou zasažen. Nicméně tuto variantu nemůžeme ani potvrdit, ani vyloučit.“

„Ještě večer jsme komunikovali s policií, takže máme informace nejen z okolních boud, ale prakticky z celého území republiky. K nám žádná informace o tom, že by byl pohřešován někdo, kdo se pohyboval v prostoru Krkonoš, nedošla,“dodává náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš.

V Krkonoších spadla lavina, pátrání po případných obětech bylo přerušeno

Číst článek

Podobně rozsáhlá pátrací akce jako v úterý bude dnes jen v případě, že policie zjistí, že je opravdu někdo pohřešovaný. Pokud ne, na místo vyrazí jen menší počet lavinových expertů a speciálně vycvičení psi.

Pozor na sněhové splazy

Laviny padají kromě Krkonoš také v Jeseníkách. A pozor byste si na horách měli dávat nejen na laviny, ale také na takzvané sněhové splazy - tak označuje Horská služba sesun menšího rozsahu, který ještě není regulérní lavinou.

Většinou se zastaví ještě na svahu. Přesto dokáže ublížit nebo i zabít. Podle horské služby hrozí splazy v Beskydech. Vyskytují se ale také v Krušných horách.

V Krkonoších spadla lavina, na místě jsou záchranáři | Foto: ČTK

Lavina | Foto: Český rozhlas

Alžběta Havlová, Ondřej Vaňura, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme