Žáci karvinské umělecké školy dostanou sedmero houslí ze ztrát a nálezů

Žáky Základní umělecké školy v Karviné čeká neobvyklý začátek školního roku. Z oddělení ztrát a nálezů dnes slavnostně převezmou vzorně zabalené housle. A ne jedny - bude jich hned sedm. Nikdo se o ně nepřihlásil a tak je město věnovalo dětem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Housle (ilustr. foto)

Housle (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

„Dojmy jsou úžasné, protože držíme nástroje velkých hodnot. Nejprve je musíme naladit. Moje učitelské srdce jásá,“ pustil se hned do průzkumu houslí učitel hudby Bronislav Jeleň.

Housle někdo zhruba před rokem odnesl do zastavárny a pak se dostaly na policii. Na nic trestného se nepřišlo, a protože na výzvy nikdo nereagoval, pomohou nástroje za odhadní cenu 50 tisíc korun malým budoucím virtuosům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O houslích natáčel redaktor Martin Knitl

„Na první pohled vypadají zachovale, na některých ale chybí struny a kobylky. Až je vyzkoušíme, tak zjistíme, jestli je potřeba ještě nějaká další renovace,“ vysvětluje Jeleň.

Ztráty a nálezy překvapují často. Zhruba před měsícem si například Ostravské muzeum převzalo osm vzácných pravoslavných ikon pohozených na nádraží. Možná zvýší návštěvnost muzea. Podobně i karvinská škola doufá, že na nečekané housle přiláká další zájemce o výuku.

Podle starého zákona držel úřad ztracené věci půl roku, pak je mohl prodat, nebo věnovat. Podle nového občanského zákoníku je ale lhůta pro úschovu tříletá. Už po roce by ale mohly být nalezené věci dány do veřejné dražby.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme