Začíná zlínská Barum Czech Rally. Novinkou je odměna pro nejdelší skok závodního auta

Městskou rychlostní zkouškou dnes odstartuje ve Zlíně čtyřicátá šestá Barum Czech Rally. Představí se závodníci z devatenácti států, vítěze podniku evropského šampionátu poznáme v neděli odpoledne. Organizátoři letos vymysleli jednu novinku, na jedné z rychlostních zkoušek nainstalují umělý skok a auta, které doletí nejdál, finančně odmění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barum Rally 2013. Létající auta mají diváci rádi

Barum Rally 2013. Létající auta mají diváci rádi | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Na umělý skok budou závodníci najíždět v neděli nedaleko malenovického hradu. Posádka, která na něm doletí v neděli nejdál, získá třicet tisíc korun. „Podle našich zkoušek by měli letět přes 20 metrů. Myslím si, že to k tomu patří. Je to show, která by k tomu měla být,“ myslí si ředitel soutěže Miloslav Regner.

Bude na rozhodnutí samotných závodníků, jakou rychlostí na skok najedou. Některá závodní auta tam zrychlí, jiní jezdci už teď upozorňují, že dají nohu z plynového pedálu dolů. Například Antonín Tlusťák poškození auta riskovat nechce.

„Protože nám jde o celkový výsledek barumky, nezapojím se do toho. Kdysi jsem podobnou věc udělal na Kypru a de facto jsme tam poškodili celý předek auta. A myslím si, že za 30 tisíc korun to nestojí. Nejsem ten typ, který by se do těchto věcí zapojoval,“ přiznal.

Vyhrát letošní ročník Barum Czech Rally může možná osm až deset lidí. Přesto za top adepty na vítěze počítají odborníci vedoucího muže evropského šampionátu Poláka Kajetana Kajetanowicze na Fordu Fiesta, dále je to Francouz Brian Bouffier na Citroenu DS3 a také Jan Kopecký se Škodou Fabií R5.

Kopecký se může výrazně zapsat do historie. Pokud vyhraje, bude to po páté a jako první jezdec v historii by dostal do trvalého vlastnictví, zatím putovní, pohár

„Ten Honza Kopecký má největší šanci popáté vyhrát. Někdo říká, že statisticky nemůže vyhrát, protože vyhrává liché ročníky, ale to si myslím, že je jen takový hec. Takže je možné, že nám ten pohár tedy odveze. A budeme muset nějakou vázu pak pořídit, aby se dál mělo o co jet,“ směje Miloslav Regner.

V roli jezdkyň si zazávodí čtyři ženy, mezi nimi i známá herečka a zpěvačka Olga Lounová. Poprvé pak zakusí adrenalin Barum rallye také hokejový mistr světa, bývalý zlínský útočník Martin Špaňhel.

Omezená doprava

Barum Czech Rally také výrazně omezí dopravu. Byl proto zřízena speciální policejní linka - 974 666 555, kde se volající dozvědí přesné informace o aktuálních problémech v dopravě, uzavírkách nebo objízdných trasách. Linka bude fungovat do nedělního večera, kdy závod končí.

Akci denně hlídá podle policejní mluvčí Lenky Javorkové stovka policistů. Dodržovat rychlost budou muset jak diváci, tak závodníci při přejezdech mezi rychlostními zkouškami.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme