Zájem o firemní školky V Libereckém kraji roste, přesto je jich stále málo

Mnozí rodiče v Libereckém kraji by uvítali firemní školku. Benefit pro zaměstnance v podobě vlastní mateřinky ale nabízí jen málo institucí. Firemní školku má například krajský úřad, jablonecká nemocnice a Technická univerzita v Liberci. Velké soukromé firmy, až na jednu výjimku v liberecké průmyslové zóně, pro své lidi školku nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mateřská školka - třída

Mateřská školka - třída | Foto: ČEZ

Na první pohled školka jako každá jiná. Šatny, dětský nábytek a pobíhající děti v herně. Přesto je tu rozdíl. Je to firemní mateřinka velké soukromé firmy v průmyslové zóně. Dítě sem vodí kromě jiných zaměstnanců také tatínek David.

„Vyhovuje mi to určitě, protože můžu chodit později do práce. Mám to sem jen přes dvůr a vyzvedávám syna, když jdu z práce domů,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Firemních školek je v Česku stále málo, podniky se do jejich budování zatím příliš nehrnou. V Libereckém kraji natáčela redaktorka Šárka Škapiková

David je jedním z mála rodičů v Liberci, který může využívat firemní školku. Sandra Hrdinová pracuje také v liberecké průmyslové zóně. Firma, kde je zaměstnaná, ale vlastní školku nemá. Což je podle ní škoda.

„Jelikož pracuji ve firmě, kde sice mám flexibilní pracovní dobu, což je dobré, ale znamená to i to, že někdy tam taky musím být opravdu dlouho, tak bych to určitě velmi uvítala,“ přiznává.

Přímo uprostřed průmyslové výroby by ale Sandra hernu pro své děti nechtěla. „Protože pracuji v průmyslové zóně, líbilo by se mi, kdyby školka nebyla přímo u firmy, ale někde kus dál. Ne, že bych se bála přímo třeba nějakých zdravotních následků, ale chtěla bych, aby tam bylo víc zeleně. To by mi vyhovovalo,“ říká.

Složitá legislativa

Sandra narazila na důležitou věc - prostor, ve kterém může firemní mateřinka vzniknout. Pokud to má být průmyslové zóně, je to z hlediska zákona problém. Stavební zákon ani většina územních plánů nedovolují, aby uprostřed fabrik stálo školské zařízení.

Také v případě firemní školky MSV systems U letiště, kam vodí své dítě David, to podle ředitelky Barbory Tiché nebylo úplně snadné. „Tady to byla budova určena pro administrativní účely, ale poslední dva roky zela prázdnotou,“ popisuje.

Školka je v areálu průmyslové zóny tedy jen díky tomu, že jde o oddělený dům se zahradou, který dělí od výroby stovky metrů. „Byl tady potenciál malých dětí a zároveň nevyužité prostory ve firmě,“ vysvětluje ředitel firmy MSV systems Miroslav Krejčík, který se rozhodl investovat do školky, jejíž chod může kontrolovat.

Dvě další firmy v průmyslové zóně o výstavbě firemní školky vážně uvažují. Někde už naopak tento nápad zavrhli, většinou kvůli nedostatku vhodných prostorů, složité administrativě a vytváření druhé firmy ve firmě, kterou v podstatě mateřinka je.

Školku pro zaměstnance nabízí nově také Technická univerzita v Liberci, děti tam nastoupí už 1. září. Za nápadem univerzitní školku otevřít stojí rektor Zdeněk Kůs. „Můžeme jim dát laboratoře, výzkumy, zázemí, ale co jim dneska málokdo v Liberci dá, je místo pro dítě ve školce. Takže oni pak musejí zůstávat čtyři, pět šest let doma kvůli dítěti.“

Firemní školku má také Liberecký krajský úřad nebo jablonecká nemocnice.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme