Zájem o volby v nově vzniklých obcích v Hradišti na Karlovarsku byl velký

Velký zájem voličů provázel první obecní volby v nově vzniklých obcích, které byly vyčleněny z vojenského újezdu Hradiště na hranicích Karlovarského a Ústeckého kraje. Bražec a Doupovské Hradiště si zvolily své zastupitele a voličská účast v obou obcích přesáhla 65 procent. Obě obce budou součástí Karlovarského kraje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve dvou nových obcích, Bražci a Doupovském Hradišti, si lidé poprvé volili zastupitelstva

Ve dvou nových obcích, Bražci a Doupovském Hradišti, si lidé poprvé volili zastupitelstva | Zdroj: ČTK

V Bražci postavily kandidátky dvě volební sdružení, Nový Bražec a Za lepší Bražec. Sedm křesel v zastupitelstvu si rozdělily těsně, Nový Bražec získal čtyři místa v zastupitelstvu Za lepší Bražec tři. K volbám zde přišlo 65,90 procent ze 173 zapsaných voličů.

V Doupovském Hradišti, obci vzniklé sloučením čtyř osad, byla situace jednodušší. Byla zde jediná kandidátka sdružení Doupovské Hradiště. I tak ale přišlo k volbám 68,12 procenta ze 138 voličů.

Při řádných volbách v roce 2014 byla přitom v Karlovarském kraji průměrná voličská účast jen 38,53 procenta.

Jedničku kandidátky v Doupovském Hradišti, nezávislou Jarmilu Boškovou, lidé v nové obci dobře znají, byla členem výboru, který vyčlenění z vojenského újezdu připravoval. Nyní zřejmě usedne do čela obce.

Nově zřízené obce na Libavé povedou nezávislí kandidáti, účast ve volbách byla vysoká

Číst článek

O prvních krocích nového zastupitelstva má jasno: „Nejdřív musíme na obecní úřad zavést internet, abychom vůbec mohli nějak fungovat. Musíme také postupně převést smlouvy na služby, které dosud zajišťoval vojenský újezd, na obec. A pak nás také čeká příprava podmínek prodeje domů, které na nás armáda převedla, lidem. Armáda si nechala jen několik potřebných objektů a zbytek byl převeden na obec.“

Peníze z prodeje domů by mohly být významným příjmem obcí v počátku jejich fungování. Jenže, jak Bošková podotkla, většinou nejsou v příliš dobrém stavu, a tak prodejní ceny nebudou nijak závratné.

„Lidi teď čeká výměna všech dokladů, kde je uvedena adresa,“ dodává Bošková. Lidé za výměnu dokladů v nově vzniklých obcích nebudou platit žádné poplatky.

Bražec a Doupovské Hradiště navýší počet obcí v Karlovarském kraji na 134. S fungováním obcí bude ještě několik měsíců pomáhat újezdní úřad vojenského újezdu, který se dosud staral o většinu záležitostí obyvatel, kteří zde žijí.

„Jedná se především o zimní údržbu v obcích, o likvidaci komunálního odpadu. Budeme poskytovat nezbytnou poradenskou pomoc,“ říká přednosta újezdního úřadu Hradiště Petr Vašíček.

Volby v Polné na Šumavě vyhrálo místní sdružení nezávislých kandidátů

Číst článek

Nové obce na území bývalých vojenských újezdů | Foto: Český rozhlas

ČTK, Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme