Zákaz prodávat šrot do sběren nakonec v Chomutově od ledna platit nezačne

Obyvatelé Chomutova, kteří odevzdávají kovový šrot nebo papír do sběrny, budou muset od ledna strážníkům dokázat jeho původ. Nová vyhláška původně lidem zakazovala odevzdávat šrot do sběren úplně. Jenže aby mohla platit, muselo by město nabídnout obyvatelům více možností, jak s odpadem naložit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů | Foto: Jan Beneš

„Město jako původce odpadu, kam bude patřit od 1. ledna i kovový a papírový odpad, musí vytvořit podmínky pro sběr a svoz tak, aby občané mohli odpad odevzdávat do sběrných míst, které vytváří město. Ať jsou to kontejnery nebo sběrná místa jako taková. Takže my ještě nemůžeme úplně stoprocentně zakázat občanům odevzdávat kovový sběr do sběrny,“ vysvětluje primátor Chomutova Jan Mareš z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zákaz prodávat šrot do sběren nakonec v Chomutově od ledna platit nezačne, sběrače ale budou víc kontrolovat strážníci

Město musí nejprve lidem nabídnout dostatek možností, jak se kovového a papírového odpadu zbavit.

„Budou vznikat sběrná místa, budou vznikat termíny, dneska už jsou kontejnery na papírový odpad. Tyhle věci už město částečně řeší a bude je v průběhu roku 2015 dotahovat do té podoby, aby to bylo komfortnější pro občany,“ dodává Mareš.

Problémy se zloději kovů, takzvanými šroťáky, má navíc částečně vyřešit i novela zákona o odpadech, která by měla sběrny donutit k tomu, aby za odkoupený šrot nevyplácely hotovost, ale posílaly peníze na účet.

„Zákonodárci schválili bezhotovostní platbu ve sběrnách při výkupu. Jestli to takhle rychle bude fungovat, to neumím říci,“ uvažuje primátor.

Namátkové kontroly

Majitel jedné z chomutovských sběren se redaktorovi Českého rozhlasu mimo záznam svěřil, že peníze bude vyplácet tak jako doposud, protože mu prý zatím nikdo neřekl, jak má podle novely zákona postupovat jinak.

Při zmínce o bezhotovostních platbách jen poznamenal, že to krádeže kovu nevyřeší. Podle něj se vždy najde někdo, kdo dá takzvaným šroťákům číslo účtu, které mají předložit, a převedenou platbu si pak majitel účtu z většiny ponechá.

Bioodpad na skládky nepatří, nařizuje od ledna nová vyhláška

Číst článek

Chomutov ročně přichází kvůli krádežím kovů o desítky tisíc korun. Jde většinou o poklopy od kanálů nebo jiný městský majetek, který končí ve sběrnách. Proto budou od ledna strážníci namátkově kontrolovat osoby, které kov do sběren vozí.

„Městská policie bude kontrolovat ty známé kárkaře. Už víme, o jaké lidi jde. Budeme kontrolovat, co tam odváží a kde k tomu šrotu nebo nákladu vůbec přišli. Pokud nebudou schopní prokázat původ, tak se samozřejmě kárka i s obsahem zabaví,“ vysvětluje Iveta Svatošová z chomutovské městské policie.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme