Zákupy postupně likvidují skládku pod zámkem, lidé tam ale stále vozí odpad

Letos se na zámek v Zákupech na Českolipsku přijelo podívat rekordních 18 tisíc návštěvníků. Císařská habsburská rezidence s historickým výtahem a nádhernou kaplí je velkým lákadlem, návštěvníci pak často parkují pod zámkem vedle bývalé skládky. Tu sice město postupně likviduje, ale lidé tam stále vyhazují staré lednice nebo komunální odpad. Výhledu ze zámku na zbytky skládky zabraňují i rolety v oknech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plocha bývalého smetiště pod zákupským zámkem

Plocha bývalého smetiště pod zákupským zámkem | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„V době kdy, je návštěvnická sezona, nebo po většinu toho času, je areál odcloněný stromy a keři. Pohled ze zámecké expozice máme odcloněný roletami. Na první pohled to není znát, že tam zbytky smetiště jsou, ale na ten druhý už je to trošku jinak," popisuje situaci kastelán zákupského zámku Petr Weiss.

Přehrát

00:00 / 00:00

O revitalizaci bývalé skládky pod zákupským zámkem se zajímal reportér Tomáš Mařas

Je rád, že se bývalá skládka postupně likviduje, a zároveň doufá, že přijde chvíle, kdy se rolety v expozici opět vytáhnou a návštěvníci budou mít výhled na zeleň kolem zámku.

„Skutečně si dovedu představit, že se podaří tu plochu zrevitalizovat. Ať už by tam vznikla další část nějakého přírodně-krajinářského parku, nebo v návaznosti na hospodářský dvůr směrem k nějakým hospodářským zvířatům, protože tím směrem bývaly i pastviny od chléva. To bylo severní křídlo hospodářského dvora, které těsně přiléhá k ploše bývalého smetiště," dodává kastelán.

„Vypadalo to tady strašně - velké haldy hlíny, větví, křoví, roští, všechno možné. Bylo tady smetí i komunální odpad. Všechno se muselo vyčistit a odvozit," vzpomíná, jak před nedávnem vypadalo smetiště pod zámkem, zástupce vedoucího zákupských technických služeb Jiří Hladký.

Bývalé smetiště pod zákupským zámkem (v pozadí barokní hospodářské budovy) | Foto: Tomáš Mařas

Na několika místech je ale vidět nově naházený odpad. „Neukáznění lidé sem stále vozí suť, pneumatiky, větve i trávu, občas i staré elektrospotřebiče. Není nic neobvyklého, když tu najdeme starou ledničku. Hází to do křoví, aby to nebylo tak vidět," konstatuje Jiří Hladký.

Jak dodává, sběrači kovů třeba vyberou z pračky kabely, plasty a betonové závaží, které odnesou na bývalou skládku, a zbytek dají do sběru. „I přesto, že je to tu oplocené stává se, že sem lidé stále vozí odpad. Teď nám plot chybí, protože ho ukradli a trubky uřezali. Odcizili nám i vrata."

Zabránit neustálému dovozu odpadu na plochu bývalé skládky by měl stabilnější plot, který nebude z pletiva. Vzhledem k tomu, že město hradí rekultivaci skládky z vlastní pokladny, dělá se po etapách. Aby veškerý odpad najednou zmizel a místo se zazelenalo, čeká město na vypsání vhodné dotace, o kterou se bude ucházet.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme