Žalobkyně navrhuje v kauze smíchovského řidiče osmiletý trest

Marku Půčkovi, obviněnému ze zabití dívky na pražském Smíchově, navrhla žalobkyně osm let vězení a desetiletý zákaz řízení. Trest při horní hranici požaduje, protože mladík podle policie a některých svědků řídil opilý. To však obhajoba odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Kinských v Praze, místo autonehody

Náměstí Kinských v Praze, místo autonehody | Foto: Filip Jandourek

„Shromážděné důkazy nesvědčí jednoznačně o tom, že by pan obžalovaný řídil pod vlivem alkoholu. Případně že by ovlivnění alkoholem bylo v takovém rozsahu, že by nebyl schopen řídit,“ uvedla dnes u soudu Půčkova advokátka Milena Arnoštová.

Přečin ohrožení pod vlivem návykové látky podle ní nebyl dostatečně prokázaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s mladíkem obviněným, že při autohavárii v Praze zabil dívku čekající na zastávce, sledovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Arnoštová dodala, že se případ setkal s nadměrným zájmem médií, který udělal z jejího klienta „zločince a hyenu“. On sám však podle ní všeho lituje.

Upozornila také, že Půček nemusel o střetu s dívkou vědět, což prý vyplývá z vyšetřování o pohybu těla po nárazu, a naznačila, že dívka mohla před autem uskočit.

„Svědci se shodli na tom, že slyšeli přijet auto, které bylo osvětlené. Všichni reagovali tak, že uskočili. Již nezjistíme, proč neuskočila, třeba poslouchala hudbu z mobilu, který se našel na místě, nebo byla otočená zády. Spolehla se na to, že je na chodníku a že je v bezpečí,“ podotkla Arnoštová.

Prý už nebylo jak pomoci

Advokátka se Půčka zastala i v tom, že sražené dívce nepomohl a utekl. Prý si nevšiml, že ženu smetl z chodníku. Do řízení mu skočil jeho pes, a proto neviděl, kam boural. A zraněná dívka hned zemřela, už jí nebylo ani pomoci.

„Když není jak pomoci, tak se nejedná o dokonaný přečin neposkytnutí pomoci, tudíž je to ve stadiu pokusu,“ dodala Arnoštová.

Marek Půček podle obžaloby v úterý 5. srpna 2014 brzy ráno nezvládl řízení auta, srazil a usmrtil 21letou dívku, která čekala na autobusové zastávce Švandovo divadlo na náměstí Kinských v Praze 5. Od nehody utekl a asi 16 hodin se skrýval. Nakonec se policistům přihlásil sám.

Státní zástupkyně Jana Schröderová je ovšem přesvědčena, že pro Půčka neexistuje jediná polehčující okolnost. Zdůraznila, že po nehodě utekl, což prý udělal zcela účelově, aby měl čistý toxikologický test.

„Staral se pouze o své vozidlo, lehce se zajímal o psa, sebereflexe byla zcela nulová, měl naprostý nezájem o poškozenou. Já si tedy opravdu myslím, že útěk z místa nehody a přihlášení se po více než 16 hodinách bylo zcela účelové,“ namítla Schröderová.

„Považuji za prokázané, že večer a v noci před nehodou slavil narozeniny,“ uvedla také žalobkyně. Kamerové záznamy a účtenka z restaurace podle ní dokazují, že Půček vydatně popíjel alkohol.

Žalobkyně také připomněla, že 24letý mladík měl již dříve několikrát problémy se zákonem v souvislosti s rychlou jízdou a požíváním návykových látek.

V soudní síni seděla i rodina zabité dívky. Matka zemřelé dívky měla slzy v očích, zvlášť při proslovu advokátky i samotného Marka Půčka.

„Víte, já jsem si myslela, že ten kluk se k tomu postaví jako chlap. Není to chlap prostě,“ okomentovala dění v soudní síni.

Při další otázce, jaký trest by považovala za dostačující, se jen znovu rozplakala. Verdikt by měl Obvodní soud pro Prahu vynést 6. března.

ČTK, Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme