Zámek Frýdlant prý ukrývá Jantarovou komnatu. Nesmysl, tvrdí památkáři

Slavná Jantarová komnata z Petrohradu má být ukryta na zámku Frýdlant na Liberecku. Tvrdí to němečtí hledači pokladů Erich Stenz a Georg Mederer. Liberečtí památkáři jsou ale přesvědčeni o tom, že ve sklepení frýdlantského zámku nic není. Přesto hledačům umožnili, aby vybraná místa prozkoumali. Nic se však nenašlo. Osud nástěnné výzdoby je neznámý od konce druhé světové války.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Frýdlant

Zámek Frýdlant | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme si naprosto jistí, že se Jantarová komnata nachází na zámku Frýdlant. Zámek stál tehdy v nebojové zóně a jednotky SS v té době neměly žádnou možnost najít jiné místo, kam by se komnata dala schovat,“ říká Erich Stenz, jeden ze dvou německých hledačů Jantarové komnaty.

Důkazy prý pro svá tvrzení mají. Opírají se o svědectví ženy, která na zámku pracovala jako kuchařka. Údajně viděla, jak dělníci v roce 1945 přivážejí na frýdlantský zámek bedny se šperky a obrazy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Legendární Jantarovou komnatu má podle dvou bavorských hledačů pokladů ukrývat zámek Frýdlant na Liberecku. Čeští památkáři to ale odmítají. Více Tomáš Mařas

„Stopy po Jantarové komnatě se ztrácí 35 kilometrů od Frýdlantu. Znamená to, že se dostala až sem a my na to máme i důkazy. Mluvili jsme s očitou svědkyní, která je naprosto důvěryhodná, i když už nežije. Potvrzuje to také notový záznam, ve kterém jsou zašifrované údaje ukazující na zámek Frýdlant,“ dodává Stenz.

Podle Miloše Kadlece, ředitele Územní památkové správy na Sychrově, pod kterou frýdlantský zámek spadá, to není poprvé, co se něco takového říká.

„V roce 1991 až 1992 jsem prožil obdobné záležitosti na sychrovském zámku, kde se tvrdilo, že je tam právě ukryta Jantarová komnata, že tam jsou nacistické archivy,“ vzpomíná.

Sklepení zámku Frýdlant | Foto: Tomáš Mařas

Nic se však nenašlo, stejně jako v případě zámku Frýdlant. Tam hledači pokladů loni pomocí moderní techniky a neinvazivním způsobem zkoumali nádvoří, ale především sklepení, kde se podle nich měla Jantarová komnata ukrývat.

„Měli představu, že je to někde zazděné. Ve sklepení je nejvíce zaujala stěna, která je pravděpodobně nejstarší částí fortifikace,“ vysvětluje kastelánka zámku Jana Pavlíková.

Před 70 lety Američané vyzvedli štěchovický poklad. Od té doby ho hledají dobrodruzi

Číst článek

Před koncem druhé světové války se na zámek skutečně vozily bedny s nákladem. V bednách však nebyly poklady ani Jantarová komnata, ale berlínská městská knihovna, která byla na zámku uschována.

Ivana Bernáthová, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme