Zámek Moravský Krumlov koupí město. Získalo ho v dražbě za 14 milionů korun

Zámek v Moravském Krumlově získalo město. Vydražilo ho ve středu v exekutorem nařízené dražbě za 14 milionů korun. Město bylo jediným přihazujícím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchova Slovanská epopej opouští Moravský Krumlov

Muchova Slovanská epopej opouští Moravský Krumlov | Foto: Zuzana Plíšková

Před pěti lety se ze zámku odstěhovala Slovanská epopej Alfonse Muchy. Vedení Moravského Krumlova mělo o nemovitost dlouhodobý zájem a radní doufají, že do zámku v budoucnu vrátí i Muchovo dílo.

Památka se teď bude podle starosty Tomáše Třetiny z TOP 09 rekonstruovat. „Máme vypracovanou investiční a dotační analýzu. Rekonstruovat budeme zámek především pro výstavnické účely, využijeme zámek i pro reprezentativní prostory města a Jihomoravského kraje a podobně,“ řekl Třetina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zámek v Moravském Krumlově koupilo město, plánuje z něj vytvořit kulturní centrum.

Peníze na koupi nemovitosti získá město z úvěru, smlouvu už má připravenou. Úvěr bude splácet pět let. Zámek je už řadu let v havarijním stavu a další nejméně desítky milionů korun bude potřeba investovat do opravy. V první řadě jde o opravu střechy a zámecké věže.

Radní doufají, že žádost o dotace na opravy stihnou podat ještě letos.

Vnuk Alfonse Muchy chce zpět Slovanskou epopej, hrozí Praze žalobou

Číst článek

Město plánuje zámek opravit, doplnit mobiliář a v rozsáhlém areálu vytvořit kulturní centrum. Po převozu Muchovy Slovanské epopeje se především k výstavám používá jen malá část zámku, v současnosti je v zámku vystaveno moderní české umění ze sbírek Muzea Kampa Medy Mládkové.

Znalecký posudek ocenil zámek na 21 milionů

Vyvolávací cena začínala na 14 milionech a tolik město za zámek zaplatí. Město bylo jediným přihazujícím, není ale jasné, zda bylo jediným zájemcem. Soudní exekutor počet ani identitu přihlášených nesmí zveřejnit, a to ani po skončení dražby.

Slovanská epopej má kromě Japonska putovat i do Číny. Muchův vnuk je proti

Číst článek

Výsledek dražby ale ještě není definitivní. Od vydražení zámku běží patnáctidenní lhůta, během které může některý z přihlášených zájemců podat návrh na tzv. předražek. To je nabídka, kterou je možné podat po skončení dražby, musí ale být nejméně o čtvrtinu vyšší, než byla nejvyšší nabídka v dražbě.

Původním majitelem zámku byla dceřiná firma společnosti Incheba, která je v insolvenci. Do dražby pak poslal zámek Městský soud v Praze. Znalecký posudek ocenil původně gotický zámek na 21 milionů korun.

Vlasta Gajdošíková, Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme