Zanedbaný zámek ve Vimperku převezme od ledna Národní památkový ústav

O zámek ve Vimperku se bude od 1. ledna starat Národní památkový ústav, ve funkci správce tak vystřídá Správu Národního parku Šumava. Na majetkovém převodu se po letech dohodlo ministerstvo kultury s ministerstvem životního prostředí. Kastelán Ladislav Čepička věří, že se pak chátrající památka konečně zapíše do povědomí jako evropský unikát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek ve Vimperku

Zámek ve Vimperku | Foto: Václav Malina

„Tady vidíte něco neuvěřitelného, to je tato figura v životní velikosti i s turnajovým dřevcem, v sandálech, s krásně vlající tunikou, na hlavě dračí přilba. Bohužel, na druhé straně bylo to samé, nevíme, v jaké podobě, ale přestavba z roku 1941 a následně 1952 nám rozbourala antipod toho vstupu,“ ukazuje kastelán vzácné nástěnné malby.

„Když se podíváte tady do toho rohu, figury, které tady jsou a které víme, že jsou datovány do poloviny druhého desetiletí 17. století, tak je naprosto neuvěřitelné, co se nám zachovalo. Tady máme ptáka na fontánce, asi fénix, který vstává z popela. Jenom zamávat křídly – to je něco tak živého a dokonalého,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Správcem vimperského zámku bude od ledna Národní památkový ústav

Ředitel Územní památkové správy v Českých Budějovicích Petr Pavelec odhaduje, že vimperský zámek teď potřebuje zhruba 200 milionů korun.

„Musí se počítat s celkovou stavební obnovou a restaurováním, protože domy a prostory, cesty, zahrady se nachází v neutěšeném stavu. S Vimperkem Národní památkový ústav počítá jako s prioritou pro nové plánovací období evropských fondů,“ upozorňuje.

„Věříme, že se nám podaří projekt revitalizace zámku prosadit a získat tyto prostředky, což by znamenalo, že třeba v horizontu pěti let by zámek ve Vimperku mohl být zcela zásadně proměněný a připravený na další desetiletí návštěvnického provozu,“ uvažuje Pavelec.

Kastelán Čepička ujišťuje, že po rekonstrukci si návštěvníci budou moci konečně plně vychutnat architektonický skvost. „Jsem velký optimista, protože věřím a vím, že to je tak výjimečný objekt a takový unikát v rámci celé Evropy, že si zaslouží nejen pozornost publika, ale i finanční pozornost zodpovědných orgánů,“ uzavírá.


Zvětšit mapu

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme