Zápach z lakovny rozhádal chodskou obec Pocinovice. Měří se totiž jen obtížně

Aceton a barvy rozhádaly malebnou vesnici Pocinovice na Chodsku. Na jejím okraji vyrostla kovodílna s lakovnou a chemické pachy vadí rodinám v okolí natolik, že s majitelem firmy už šest let válčí. Za pár týdnů skončí zkušební provoz a podle úřadů je dosud všechno v pořádku. Lidé si to nemyslí, ale to je asi tak všechno, co s tím můžou dělat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápach

Zápach | Foto: stock exchange

„Vždy, když jsme vznesli nějakou stížnost nebo dotaz, bylo nám řečeno, že vše je v naprostém pořádku. Nikdo nám ale nevysvětlil, proč ten zápach trvá,“ říká Gabriela Květonová, která se svým manželem žije v těsném sousedství dílny.

„Kdybychom tady stavěli teď, byla by to jiná situace. Ale my jsme si vzali hypotéku a rozhodli zde zůstat, protože se nám tady líbilo. Byli jsme zvyklí, že smrdí hnůj nebo občas projede traktor. To k vesnici patří,“ doplňuje její manžel Jiří Květon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chodskou obec Pocinovice trápí zápach z místní lakovny. Natáčel tam Lubomír Smatana

„Za chvíli tam mohou být tři směny a my máme strach, že se to bude zvětšovat. Vidíme, jak to postupuje. Jahody jsme museli přestat pěstovat, protože nejdou,“ uvádí žena, která má dílnu hned u domu a navíc na straně, odkud prý po většinu roku fouká vítr.

Vítr to opravdu nemá daleko. Jenom přes plot a vysokou zeď, kterou nechal majitel Antonín Bušek postavit, aby odclonil hluk z výroby. Ochotně ukazuje lakovací box uvnitř haly, kde právě dělník ve speciálním obleku, s rouškou přes obličej, stříká na zeleno kontejner.

„Z toho provozu to určitě být nemůže,“ ohrazuje se Antonín Bušek a pokračuje:

„I kdyby teoreticky bylo něco cítit, nebude to určitě cítit na té straně směrem k rodině Květonů. Chtěl jsem udělat měření, ale oni řekli, že ho nechtějí. Snažím se vžít do jejich role, ale nevím, co bych měl ještě udělat, vzhledem k tomu, že všechny kontroly potvrdily, že se nedopouštíme ničeho špatného. Naopak, jsme hluboko pod limity. Dokonce mi ti odborníci tvrdili, že takto dobře vyřešená lakovna je málokde na okrese. Těžko říci, co dál.“

Definovat zápach

Zápachem se zabývá senátorka za Zelené Jitka Seitlová, která se snaží prosadit změnu zákona o ochraně ovzduší, definovat zápach a stanovit měřitelné hodnoty.

„Přestože máme od roku 2012 platný zákon, do dnešního dne máme desítky neřešených situací zápachu. A přestože ministerstvo tvrdí, že má dostatečné nástroje, tak náprava není zjednána,“ uvádí senátorka.

Novelu zákona o ochraně ovzduší mají v těchto dnech na stole poslanci. Jestli by ale pomohla vyřešit spor mezi malou lakovnou a desítkou sousedů v chodských Pocinovicích, je však skoro nemožné předpovědět.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme