Žďárský Žďas mění pracovní dobu. Přes 800 techniků bude chodit do práce později

Dnes naposledy jde přes 800 zaměstnanců žďárského Žďasu do práce na šestou. Vedení společnosti ze dne na den posunulo technikům a obchodníkům pracovní dobu o hodinu a půl. Přes vrátnici neprojdou domů dřív než o půl čtvrté. S tím ale řada z nich nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výkovky z nového kovacího souboru v továrně Žďas Žďár nad Sázavou

Výkovky z nového kovacího souboru v továrně Žďas Žďár nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová

„Dělám zde 37 roků. Jsme dojíždějící a nemáme spoje. Mám tady manželku, to znamená, že se nám rozdělí pracovní doba. Je to komplikované, protože režie na dopravu jsou velké,“ zdůvodnil nechuť ke změně technický pracovník Josef.

Bydlí 15 kilometrů od Žďasu. Snaží se proto pro sebe vyjednat výjimku, aby mohl i dál chodit na šestou. Stejně postupuje i další zaměstnanec, který si nepřál uvést své jméno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pracovníci ve Žďasu se budou muset přizpůsobit jiné pracovní době. Na reakce se ptala Hana Mikulincová

„Určitě mi to nevyhovuje. Jsem zvyklý chodit na šestou. Doma mám rodinu a rodinný dům a je spousta práce kolem,“ vysvětlil.

Podle vedení společnosti je ale nadále nepřípustné, aby technickohospodářští pracovníci chodili na šestou a ve dvě, kdy se v konkurenčních firmách ještě pracuje, už byli doma. Nastavená pravidla se ale budou ještě upravovat.

„V tuhle chvíli je rozhodnutí, že se to týká všech techniků plošně. My jsme jako odborový výbor přijali usnesení, aby vedení firmy nastavilo jasná pravidla, kterých technickohospodářských pracovníků se to bude týkat. Těch, kteří navazují na výrobní proces, se to týkat nebude,“ řekl odborový předák a člen dozorčí rady společnosti Žďas Rostislav Dvořák.

Jestli bude pracovní doba od půl osmé do půl čtvrté pro továrnu efektivnější, ukáží příští měsíce. „Může se stát, že některé věci nám budou kolabovat, že nebude návaznost,“ dodal.

Rostislav Dvořák upozornil, že mezi techniky jsou i tací, kteří změnu přivítali. Patří mezi ně i zaměstnanec Radek.

„Mně to vyhovuje. Já jsem neustále chodil pozdě a rád si přispím. Chození na šestou hodinu je asi opravdu těžký socialistický přežitek,“ okomentoval.

Vedení Žďasu se nechce k záležitosti víc vyjadřovat. Svým zaměstnancům ale řeklo, že úprava pracovní doby má přinést lepší hospodářský výsledek

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme