Zdravotní sestra z Rumburku podle obžaloby vraždila, aby si ulehčila práci

Motivem zdravotní sestry z nemocnice v Rumburku, která je obžalovaná z šesti vražd, byla podle obžaloby nechuť starat se o nemohoucí pacienty. Vysokou dávkou draslíku přímo do žíly podle textu obžaloby usmrtila od roku 2010 do roku 2014 šest pacientů jednotky intenzivní péče. Hrozí jí doživotí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekce (ilustrační foto)

Injekce (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka RGBStock

„Tato žena je obžalovaná ze šesti skutků, které obžaloba kvalifikuje jako zločin vraždy podle paragrafu 140 trestního zákoníku,“ řekl ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec, který zároveň potvrdil motiv vražd.

Podle obžaloby, kterou má Český rozhlas k dispozici, vraždila zdravotní sestra kvůli tomu, že si chtěla ulehčit práci. „… takto jednala proto, aby si ulehčila od svých ošetřovatelských povinností,“ uvádí se v obžalobě.

Všechny vraždy se podle obžaloby odehrály na jednotce intenzivní péče interního oddělení Lužické nemocnice. Oběti byly vysokého věku a potřebovaly neustálou péči. Způsob usmrcení byl u všech pacientů stejný. Každému z nich měla podle obžaloby podat vysokou dávku draslíku.

Po podání vysoké dávky draslíku se u pacientů objevily problémy se srdečním rytmem a nakonec došlo k zástavě srdce. Na podezřelé úmrtí upozornil loni v červnu lékař Petr Vondráček, který zemřelé pacientce nechal odebrat krev.

Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté rozšířili obvinění o dalších pět vražd, ke kterým mělo dojít na jednotce intenzivní péče od roku 2010 do loňska.

Obžalobu už státní zástupce podal, hlavní líčení zatím nařízené není. Obžaloba totiž přišla na ústecký krajský soud v pátek odpoledne a soudce se nejdřív musí s případem seznámit. Zdravotní sestře, která je obžalovaná ze šesti vražd spáchaných ze zavrženíhodných pohnutek, hrozí až doživotní trest.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme