Zdravotníci budou zájemce v centru Havířova bezplatně testovat na HIV

Zdravotníci dnes v centru Havířova rozbalí mobilní ordinaci. Přímo u Obchodního centra ELAN budou zájemce bezplatně testovat na HIV. Počet nakažených lidí v Česku v posledních letech stoupá, jen za prvních deset měsíců tohoto roku přibylo zhruba 200 infikovaných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená stužka, symbol boje proti AIDS

Červená stužka, symbol boje proti AIDS | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Seema K. K.

Stánek v Havířově bude otevřený mezi 14. a 18. hodinou. Jak říká Miloš Štefančík z České společnosti AIDS pomoc, zájemci nemusí mít ze zákroku obavy.

„Jedná se o jednoduchý a rychlý zákrok, při kterém se odebere vzorek krve z prstu. Náš zdravotník je tak šikovný, že si toho ani nevšimnete, a během krátké chvíle se dozvíte výsledek testu. Celý test i s předtestovým poradenstvím zabere maximálně pět minut,“ dodává Miloš Štefančík.

Od minulého pátku i v Česku probíhá Evropský testovací týden, v jehož rámci je zpřístupněno mnoho testovacích míst, kde se lidé mohou nechat na HIV bezplatně a často i anonymně otestovat.

Konkrétní seznam lze najít na webových stránkách www.prevencehiv.cz nebo www.aids-hiv.cz.

mta, Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme