Ze skály pod hradem Rotštejnem padají kameny na turistickou stezku. Na opravu nejsou peníze

Ze skály pod hradem Rotštejnem na Turnovsku už rok padají kameny na turistickou stezku. Spolek nadšenců, který se o skalní hrad uprostřed pískovcových Klokočských skal stará, zatím marně shání peníze na opravu. Raně gotický hrad ze 13. století je přitom oblíbeným cílem turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Rotštejn

Hrad Rotštejn | Foto: Jaroslav Hoření | Zdroj: Český rozhlas

„Po přívalových deštích došlo k uvolnění balvanů ze zdi, které nám začaly padat na turistickou stezku,“ ukazuje na skálu Hana Talli Hlubučková, která se spolu s dalšími nadšenci ze spolku Ochrana Klokočských skal o hrad stará.

Poprvé začaly kameny padat loni, připomíná další člen spolku Pavel Urbánek: „Původně jsme tam měli jen výstražnou vymezovací pásku. Ale ono to fungovalo tak, že když je někde červená páska se zákazem vstupu, tak tam tatínkové posílali děti, aby se podívaly, co se tam děje. Proto se to muselo celé oplotit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolek nadšenců, který se stará o hrad Rotštejn, marně shání peníze na opravu zdi v havarijním stavu. Na místě natáčela Ivana Bernáthová

Odhad nákladů na opravu, který nechal spolek vypracovat, vyšel na 210 tisíc korun. Spolek požádal Liberecký kraj o peníze z dotačního fondu na záchranu a obnovu památek.

„Bylo nám odpovězeno, že žádosti nebylo vyhověno. Není možnost odvolání. Co s tím budeme dělat, když po přívalových deštích došlo k uvolnění dalších kamenů, to nevím,“ říká Hlubučková.

„Jestli to stojí 200 tisíc, tak to je ostuda, že na to nemáme,“ naštvaně poznamenává jeden z návštěvníků Rotštejna.

Upozornění na padající kameny na hradě Rotštejn | Foto: Ivana Bernáthová

„Z našeho dotačního fondu šlo letos na památky 9 milionů, ale ten převis byl několikanásobný. Bohužel letos se na Rotštejn nedostalo. Musím ale připomenout, že i obec je tam jako majitel od toho, aby některé věci, které nejsou tak finančně náročné, řešila sama. Nicméně pokud vím, zbývají ještě nějaké peníze v takzvaném havarijním fondu, který je právě na takové případy. Myslím si, že obec, jako majitel, by mohla požádat,“ vysvětluje krajská radní Hana Maierová ze Starostů pro Liberecký kraj, která má památkovou péči v kraji na starosti.

Hrad Rotštejn byl založen v polovině 13. století Jaroslavem z rodu Markwarticů. Své největší slávy dosáhli Rotštejnové a s nimi hrad a celé panství za vlády císaře a krále Karla IV. Listina z roku 1360 ukazuje, že Karel IV. udělil panu Ješkovi z Rotšejna pro sídelní obec Klokočí právo trhovní, což bylo městské právo propůjčené obci. Pánům z Rotštejna patřil hrad i panství do roku 1415. Poté se majiteli stal rod Paldrů z Vařin. Hrad jako panské sídlo zanikl na počátku 16. století, kdy je uváděn jako pustý.

Majitelem Rotštejna ovšem není jedna obec, ale dvě. Mírová pod Kozákovem a malá obec Klokočí. Ta je momentálně bez starosty.

Nezávislá místostarostka Ludmila Hudská by byla pro, aby se s Mírovou nějakou částkou na stabilizaci skály podíleli: „Samozřejmě se připojíme, protože Rotštejn, to je vlastně Klokočí.“

„Pokud se zjistí, že je havarijní stav, který by ohrožoval zdravotní stav obyvatel a návštěvníků, tak samozřejmě zasáhneme. A myslím, že bychom v rozpočtu nějaké peníze na takovouto drobnou opravu našli. Ale předpokládám, že příští rok získáme peníze od kraje. Budeme o ně žádat a samozřejmě se budeme snažit to opravit,“ dodává nezávislý starosta Mírové pod Kozákovem Jaroslav Votrubec.

Obce si ale budou muset pospíšit. Kraj už nyní chystá rozpočet na příští rok.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme