Ze skládky u Okříšek na Třebíčsku uniká do vody jedovatý arsen. Prokázaly to testy

V zemi u Okříšek je toxický arsen. Prokázaly to chemické rozbory. Koncentrace jsou nadlimitní. Arsen prosakuje z bývalé skládky sklářských kalů, která je na kopci nad městysem. Vedení obce má teď největší strach, aby se kontaminace nedostala do podzemních vod. Tečou z kopce dolů a k nejbližším studnám na okraji Okříšek je to necelý kilometr a půl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okříšky - hlavní křižovatka

Okříšky - hlavní křižovatka | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„No to určitě není dobré,“ říká mladá maminka paní Lucie, která se o arsenu v okolí bývalé skládky sklářských kalů u Okříšek dozvídá vůbec poprvé.

„Máme svou studnu, vodu z ní i pijeme, takže určitě máme strach. Ale máme i státní vodu. Takže můžeme přetočit. Asi zatím ale počkáme a přečteme si, co přišlo panu starostovi,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Testy prokázaly, že ze skládky u Okříšek na Třebíčsku prosakuje do podloží jedovatý arsen. Natáčel tam redaktor Michal Malý

„Teď, když se udělal ten rozbor, ukázalo se tam poměrně velké množství, nad normu, která je. Takže samozřejmě to určitě problém je,“ upozorňuje starosta Okříšek sociální demokrat Zdeněk Ryšavý.

Bývalá skládka sklářských kalů leží na kopci asi kilometr a půl nad Okříškami. Kontaminace se tak může podzemními vodami šířit směrem dolů.

„Pokud by to tam šlo, tak to by byl velký problém. To bychom pak museli řešit ve spolupráci se státem, protože původní majitel skládky, který tam tehdy průmyslové kaly navezl, už dneska neexistuje. Žádný jeho nástupce není,“ vysvětluje starosta.

Voda kontaminovaná arsenem vyvolává ekzémy a alergické reakce. Z dlouhodobého pohledu potom hrozí rakovina plic a pokožky.

„Samozřejmě nebezpečná látka to je, ale určitě bych nepředjímal do té doby, než bude vyhotovená nějaká závěrečná analýza,“ uklidňuje situaci šéf odboru životního prostředí v Třebíči Pavel Vosátka.

Další odběry podzemních vod, které mají určit rozsah kontaminace, budou pokračovat už zítra.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme