Z Vrbětic se v noci ozvaly další výbuchy, evakuovaní lidé se domů zatím nevrátí

Z vybuchlého muničního skladu u Vrbětic na Zlínsku se v noci ozvaly další dvě neřízené detonace. Policie chce dnes pokračovat v průzkumu skladu číslo 12, ve kterém ve středu vybuchlo 12,8 tuny munice. Evakuovaní lidé z Haluzic a Lipové se ani dnes domů nevrátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli novým výbuchům v muniční skladě ve Vrběticích policie uzavřela i silnici na Vlárské strojírny ve Slavičíně

Kvůli novým výbuchům v muniční skladě ve Vrběticích policie uzavřela i silnici na Vlárské strojírny ve Slavičíně | Zdroj: ČTK

Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové se neřízené detonace ze skladu ozvaly ve 23.00 a ve čtyři hodiny ráno.

"Jednou šlo o silný a podruhé o středně silný výbuch," popsala Kozumplíková. Dodala, že pyrotechnici se situací zabývali celou noc. Dnes by měli pokračovat v průzkumu.

"Bude záležet na počasí. Chtěli bychom, aby vzlétl bezpilotní dron, který už je na místě," doplnila mluvčí.

Muniční sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská firma Imex Group, vybuchl 16. října. Dva zaměstnanci při tom zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. 20. listopadu prohlásili pyrotechnici areál za bezpečný. Bylo to po týdenní lhůtě, kdy nic samovolně nevybuchlo. Pak začalo vyklízení. Výbušniny se budou skladovat v Květné u Poličky, kde se kvůli tomu obnoví muniční sklad. Náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou podle policie stovek milionů korun.

Sklad, který měla stejně jako blízký sklad číslo 16 vybuchlý 16. října pronajatý ostravská společnost Imex Group, vybuchl ve středu ráno. Neřízené detonace se ozývaly prakticky celý den.

Kvůli nim byl kromě zmíněných obcí evakuován areál bývalých Vlárských strojíren i blízká střední škola. Podle Kozumplíkové však je areál od rána opět v provozu a do školy se vrátí i studenti a učitelé.

Příčinu výbuchu skladu číslo 12 policie zatím nezná. "Podle předložených seznamů firmy, která v tomto objektu skladuje munici, se uvnitř v době výbuchu nacházelo 12,8 tun zalaborovaných výbušnin. Jednalo se o dělostřelecké granáty a miny," uvedla Kozumplíková.

Pyrotechnici se k místu exploze zatím nemohli přiblížit. V tomto týdnu měl začít odvoz munice z areálu, nové výbuchy však tento proces vrátily na začátek. Pyrotechnici budou muset opět komunikace a jejich okolí vyčistit.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) byla budova číslo 12 v minulých dnech otevřena a zběžně zkontrolována, nic ale nenaznačovalo tomu, že by objekt mohl vybuchnout.

Pět set ran za hodinu, jako kdyby začínala válka, říkají po dalším výbuchu lidé z okolí Vrbětic

Číst článek

Evakuovaní lidé z Haluzic a Lipové se ani dnes domů nevrátí. Pyrotechnici budou zkoumat okolí vesnic, kde budou hledat střepiny, které mohly ze skladu odlétnout. Večer pak rozhodnou o možném ukončení evakuace.

Při říjnovém výbuchu zemřeli dva zaměstnanci společnosti Imex Group. Ve středu ráno se podle policie nikdo ze členů integrovaného záchranného systému v lokalitě nepohyboval.

V platnosti zůstává nadále speciální linka zřízená pro občany postižené neustávajícími explozemi. Číslo 974 666 555 je k dispozici všem občanům okolních obcí, kteří se chtějí na cokoli v souvislosti s dnešními detonacemi zeptat, nebo těm, kteří našli v blízkosti svých obydlí jakýkoli nebezpečný předmět.

Nadále trvá varování občanů před vstupem do nebezpečné oblasti. Ta je označená policejními páskami a varovnými cedulemi a je nepřetržitě střežená policisty a vojáky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme