Zhruba 30 podniků se v Česku zapojilo do Dne platové nerovnosti, nabízí ženám slevu

Na dnešek připadá světový Den platové nerovnosti. Akce upozorňuje na nerovné platové podmínky mužů a žen a letos se do ní zapojuje i Česko, kde si ženy vydělají v průměru o čtvrtinu méně než muži. Zhruba třicítka kaváren a dalších podniků v Praze, Brně nebo v Olomouci během celého dne poskytují ženám dvaadvacetiprocentní slevu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naše kavárna v pražské Thomayerově nemocnici

Naše kavárna v pražské Thomayerově nemocnici | Foto: Lékořice

„Rozhodli jsme se zapojit do tohoto projektu, protože jako žena jsem pocítila také tuto nespravedlnost,“ říká majitelka jedné brněnské kavárny Eva Lípová, která se zapojila do dnešního Dne platové nerovnosti.

„Na druhou stranu ale získat slevu, protože jsem žena, je pro mě takové degradující. Takže jsme se rozhodli, že u nás ženy spíš dostanou odměnu a že si zaslouží alespoň jednou za to samé dostat něco navíc. O dvaadvacet procent větší burger,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé podniky v ČR se zapojily do akcí v rámci Dne platové nerovnosti, ženy dostanou slevu. O detaily se zajímala Martina Pelcová

O stejnou procentuální hodnotu, tedy 22 procent, si v Česku v současné době ženy vydělají méně než muži. Například ve Slovinsku platový rozdíl nepřesahuje ani 4 procenta.

„Statistiky ukazují, že ČR je na chvostě platové nerovnosti. Hůř je na tom jen Rakousko a Estonsko,“ upozorňuje Diana Gregorová z neziskové organizace Nesehnutí, které symbolické upozornění na platový nepoměr formou 22 procentních slev vymyslelo.

„Dvacet dva procent je vlastně relativní rozdíl v průměrném hodinovém výdělku. Co se týče rozdílu na stejné pozici, je to 13 procent. Tady se porovnává stejná pozice u muže i ženy,“ vysvětluje.

Největší nepoměr - čtyřicetiprocentní - panuje v bankovnictví a pojišťovnictví. Nejvyrovnanější platy jsou v pohostinství, kde rozdíl dosahuje jen šesti procent.

„Ženy taky častěji přerušují kariéru kvůli rodině, což se pak odráží na jejich kariérních postupech,“ jmenuje jeden z důvodů aktivistka.

Na ombudsmanský úřad, který chrání i před diskriminací na trhu práce, se ale dosud obrátilo jen několik žen.

 

Petra podává informace o akci jako pravá profesionálka :)Den platové (ne)rovnosti 17. 4. 2015https://www.facebook.com/events/1620363174866866/

Posted by NESEHNUTÍ on 17. duben 2015

„Jedním z důvodů je možná celková neinformovanost společnosti, že tento problém tady může být. Druhým důvodem je to, že potenciální oběti diskriminace nevěří, že můžou být někým ochráněny, neznají prostředky ochrany a tudíž je ani nevyužívají,“ uvádí Zuzana Ondrůjová z oddělení rovného zacházení ombudsmanského úřadu.

Jedním z nich je obrátit se na příslušný oblastní inspektorát práce, který může za zákaz diskriminace uložit sankci až ve výši 400 tisíc korun.

Diana Gregorová doporučuje i větší asertivitu zaměstnankyň. Aby se ženy nebály samy o zvýšení platu požádat.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme