Židé rozsvítili před Rudolfinem velký osmiramenný svícen. Připomněli si i oběti útoku v Berlíně

FOTO. Na oslavu chanuky, svátku světel, rozsvítili lidé před pražským Rudolfinem obří osmiramenný svícen. Účastníci si připomněli také oběti útoku v Berlíně, při kterém minulý týden zahynulo 12 lidí včetně jedné Češky. Akci pořádalo hnutí Chabad Lubavič Praha, letos se konala podvacáté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé před Rudolfinem rozsvítili osmiramenný svícen. Připomněli si i oběti útoku v Berlíně

Židé před Rudolfinem rozsvítili osmiramenný svícen. Připomněli si i oběti útoku v Berlíně | Foto: Filip Jandourek

Deštivé počasí neodradilo lidi od účasti na tradičním rozsvěcení velkého osmiramenného svícnu. Asi 35letý muž přišel na akci společně s celou svou rodinou.

„Přišel jsem jako každý rok, protože je chanuka a rozsvěcí se chanukové svíčky. Světla jsou připomínkou vítězného povstání Makabejských a znovuvysvěcení chrámu,“ přiblížil.

Spolu s rabínem světla na chanukovém svícnu, kterému se říká chanukija, zapálili ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL nebo zástupci německého a izraelského velvyslanectví.

Jeřáb vyzvedl hosty do zhruba desetimetrové výšky, kde rozsvítili celkem čtyři zářivky. Chanuka totiž letos začala 24. prosince a každý den se zažehne vždy jedno světlo, poslední den pak hoří všechna. Devátá svíce uprostřed na chanukiji slouží k zapalování ostatních svíc.

Židé před Rudolfinem rozsvítili osmiramenný svícen. Připomněli si i oběti útoku v Berlíně | Foto: Filip Jandourek

Účastníci zavzpomínali na oběti berlínského útoku. Minulý týden v pondělí tam do návštěvníků jednoho z vánočních trhů vjel kamion. Útočník připravil o život 12 lidí včetně jedné Češky, dalších několik desítek osob utrpělo zranění. Italská policie pak minulý pátek pachatele v Miláně zastřelila.

Chanuka neboli svátek světel je svátek pohyblivý. Tentokrát se po dlouhé době sešla s vánočními svátky, začala 24. prosince se západem slunce. Připomíná zázrak při opětovném vysvěcení chrámu po povstání Makabejských před více než 2100 lety. Podle tóry našli tehdy Židé po příchodu do svatostánku jen jednu nádobku s olejem. Chrámový svícen by tak vydržel hořet jen den, plál ale osm dní. Za tu dobu se stihl připravit a posvětit olej nový.

Český velvyslanec v Berlíně Tomáš Podivínský přivezl na setkání z německé metropole tři zprávy. „První je, že se vyplatí bojovat až do konce. Polský řidič tak zachránil mnoho životů. Druhé poselství je, že se Berlíňané nenechali zastrašit a slaví, chodí ven, shromažďují se. A třetí - v parcích se stavěly podobné svícny jako tady, byla jich po Berlíně spousta," řekl Podivínský.

Chanukije se často objevují venku. Také domácí svícny nemají ozářit byt a pokoje, ale mají být vidět hlavně zvenčí, proto se stavějí do oken.

Židé před Rudolfinem rozsvítili osmiramenný svícen. Připomněli si i oběti útoku v Berlíně | Foto: Filip Jandourek

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme