Zoologické zahrady v Česku loni navštívil rekordní počet lidí. Lákala je hlavně mláďata

Zoologické zahrady po celé České republice zaznamenaly v minulém roce rekordní nárůst počtu návštěvníků. Kromě pražské nárůst zaznamenaly také ostravská nebo liberecká zoo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mládě pelikána v liberecké ZOO

Mládě pelikána v liberecké ZOO | Foto: Lucie Fürstová | Zdroj: Český rozhlas

Největší úspěch u lidí mají mláďata. V době krátce po jejich narození hlásí zoologické zahrady největší návštěvy. Třeba v královédvorské zoo se loni v červenci narodila žirafa. A právě tehdy prošlo vstupní branou nejvíc lidí, dodává mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

„Jakmile se narodí nějaká nová mláďata - vůbec ta, která jsou mezi lidmi oblíbená - je návštěvnost u nás samozřejmě vyšší. Jen za červenec a srpen k nám v minulém roce přišlo 283 tisíc návštěvníků, a to je přes polovinu lidí, kteří přijdou v průběhu celého roku,“ řekla Jiroušová.

V pražské zoo se v loňském roce narodilo přes 1300 mláďat. Mezi dětskými návštěvníky bylo nejoblíbenější slůně. I díky tomu dorazil do pavilonů rekordní počet lidí, skoro jeden a půl milionu, což bylo nejvíc v historii. Na větší počet prodaných vstupenek má ale vliv i počasí nebo také investice, například na rozšíření expozic.

Úspěšný rok pražské zoo: přes tisíc mláďat a rekordní milion a půl návštěvníků

Číst článek

Podle mluvčí olomoucké zoo Karly Břečkové jsou velkým lákadlem taky nové druhy zvířat. „Největší nárůst návštěvnosti byl v letech, kdy jsme pořídili žraloky. Byli to první žraloci v České republice. Další návštěvnicky velmi úspěšné období bylo, když jsme otevřeli průchozí výběh pro makaky a to také byla rarita. Protože další podobný výběh byl až v Nizozemsku,“ vysvětlila Břečková.

Péče o zvířata je ale pro zahrady velmi nákladná. Například ve Dvoře Králové stojí celkový provoz zoo 150 milionů korun. Mezi nejnákladnější položku patří krmení. Třeba v Olomouci za něj zaplatí bezmála šest milionů korun ročně.

Jen pro představu, slon prožere během roku krmivo za 150 tisíc korun. Nejvíc se utratí za maso, granule, ovoce a zeleninu. Vůbec nejdražší položkou je ale zadní hovězí v nejvyšší kvalitě pro gepardy. Ti spořádají v přepočtu až dvacet restauračních porcí denně.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme