Zřícení domu v Olomouci: Tři zranění, zničená střecha a neobyvatelný byt

Z budovy v Pekařské ulici se včera v Olomouci zřítila část střechy a štítová zeď. Místo střechy je na domě jen velká díra, štítová zeď z většiny spadla dovnitř. Novou fasádu přitom odkrylo lešení zhruba před dvěma týdny. A střecha byla před dokončením. Proč se zřítily, vyšetřují policisté. Bytový dům už zabezpečil statik a na trať se ráno po osmnáctihodinové uzavírce vrátily i tramvaje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zřícení domu v Olomouci

Zřícení domu v Olomouci | Foto: Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

Na olomouckém domě, u kterého spadla štítová zeď, dělníci právě dokončovali opravu střechy. Jestli to přímo souvisí s neštěstím, při kterém se včera zranili tři lidé, teď zjišťují statici.

Michal Janík, statik, který budovu po neštěstí kontroloval, vysvětlil, že důvodem pádu byla zřejmě stavební činnost.

Podle mluvčí radnice Radky Štědré mělo společenství vlastníků na rekonstrukci platná povolení.

„Je možné, že ve chvíli, kdy se tam rozhodne o dalších stavebních pracích, tak se u domu možná znovu objeví lešení. Ale to opravdu bude záležitost až jednání statika, stavebního úřadu a vlastníka nemovitosti,“ uvedla Radka Štědrá.

Hlavně aby nepršelo

„Jenom si přeju, aby teď pár dní nepršelo, protože nemáme střechu," obává se Mirek Bazger, spolumajitel budovy. "Myslím si, že když začne dneska pršet, tak to proteče až do bytu ještě o patro níž.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zřícení domu v Olomouci

V bytě čerstvě opraveného domu je vidět úplně prohnutý, popraskaný strop podepřený trámy. Na parketách leží sutiny.

Lidé z olomouckého domu, u kterého spadl štít a část střechy, už mají náhradní bydlení. Statici a policisté teď zjišťují, co pád způsobilo.

Podobná tragédie se v Olomouci nestala poprvé. Před pěti lety spadla část zdiva jen několik desítek metrů odtud. Jestli ale město bude domy v historickém centru znovu kontrolovat, mluvčí zatím říct nechce.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme