13 setin od medaile. Kanoista Gebas skončil ve finále čtvrtý

Nicotných 13 setin sekundy dělilo českou olympijskou výpravu od první medaile na olympijských hrách v Riu. Kanoista Vítězslav Gebas při své olympijské premiéře skončil čtvrtý. V cíli mohl gratulovat stříbrnému Mateji Beňušovi, který naopak získal první cenný kov pro Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Vítězslav Gebas při semifinále

Kanoista Vítězslav Gebas při semifinále | Zdroj: Reuters

Na finále si Vítězslav Gebas nechal svou nejlepší jízdu v Riu. Oproti semifinále se zlepšil o sekundu a dvě desetiny. Při svém prvním startu pod pěti kruhy skončil na čtvrtém místě. Za soupeře ho odsunulo hlavně drobné zaváhání na první protivodné brance. Za medailí zaostal o 13 setin sekundy.

„Ve finále bychom našli nějaké chyby, které tam byly. Na 13 setin jich tam bylo dost. Ale sportovně to bylo vynikající. Bývali bychom radši byli o jedno místo výš, ale čtvrté místo je prostě hezké,“ ohodnotil trenér českých kanoistů Jiří Rohan.

Po dojezdu mohl sledovat zbylé soupeře s kamarádem, který se po dojetí všech radoval z první olympijské medaile pro slovenskou výpravu. Matej Beňuš. Slovenský nástupce Michala Martikána vyjel do finále jako třetí, ale v cíli u jeho jména svítil v tu chvíli nejrychlejší čas dne 95,02, který stačil na stříbro.

Před Slováka se dostali pouze mistr světa z roku 2011, Francouz Denis Gargaud Chanut. Poslední jízdu dne naopak zkazil německý favorit Sideris Tasiadis, který se po penalizaci a výrazné chybě propadl až na páté místo za Gebase.

Za Gargaudem Chanutem a Beňušem dojel Japonec Takuja Haneda. I ten rozuměl gratulacím v češtině – studoval totiž v Bratislavě.

Povedlo se už semifinále

Kvůli nepříliš povedené rozjížďce se Vítězslav Gebas pustil mezi branky kanálu pro vodní slalom v semifinále jako první a neměl porovnání se soupeři. Trať ale zvládl bez větší chyby, jen s malým zdržením na protivodné třinácté brance.

32letý olympijský debutant si během semifinále nepřipsal žádnou penalizaci za dotyk branky a v cíli byl za 98,77 setin sekundy. Pak už ze břehu sledoval, jak jeho konkurenti jeden po druhém zajíždějí horší časy.

Do finálové desítky se Gebas dostal pátým nejrychlejším časem, na medailové pozice mu chybí necelá sekunda. První místo si ale s obrovským rozdílem vyjel Němec Sideris Tasiadis, který druhého Španěla Elosegiho porazil o více než dvě vteřiny, Gebase pak o tři.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme