Místo bohatých začal trénovat děti ve favele. Raff Giglio vychoval i olympioniky

O postup do čtvrtfinále olympijského turnaje v boxu ve váze do 81 kilogramů bude dnes za Brazílii bojovat Michel Borges. Muž, který mohl skončit jako drogový dealer nebo ve svém věku 25 let vůbec nežít. To je totiž osud mnoha jeho vrstevníků, kteří se narodí a vyrůstají v riodejaneirských chudinských čtvrtích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raff Giglio s jedním ze svých žáků

Raff Giglio s jedním ze svých žáků | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Favela Vidigal je dnes daleko bezpečnější, než dřív bývala. Před 25 lety, kdy se Michel Borges narodil, byly přestřelky na každodenním pořádku. Dnes tam zní jiné pravidelné rány – jsou od boxerských rukavic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Boxerského trenéra z favely navštívil zpravodaj ČRo David Koubek

„K boxu mě přivedl v deseti můj otec. Od té doby jsem nikdy nepřestal trénovat. Den co den, až jsem se kvalifikoval na olympijské hry. Dnes mám tu čest reprezentovat Brazílii,“ svěřuje se Michel Borges.

Druhého otce našel ve svém trenérovi Raffu Gigliovi. Koučova cesta ale byla zvláštní. Sám říká, že byl vždy playboy z Ipanemy a proti chudinským čtvrtím měl velké předsudky. Na okraj favely ho zavedla náhoda, když musel narychlo hledat novou tělocvičnu, kde by trénoval.

„Začal jsem tady a nikoho jsem neznal. Všichni moji bohatí žáci jezdili sem. Postupem času začaly děti odsud nakukovat svýma zvědavýma očima. V mém duchovním centru mě naučili, že bez charity nedojdu spasení, a tak jsem je začal brát dovnitř,“ vysvětluje Giglio.

Tady se chlapi nezastaví. Střídají švihadlo, trénink ve dvou, s pytlem, protahování. Tvrdý trénink | Foto: David Koubek

Dnes převažuje práce s chudými dětmi. Hodiny, za které žáci platí, když si to mohou dovolit, slouží jemu i dalším trenérům jako zdroj obživy.

O významného sponzora Giglio přišel a teď marně hledá dalšího, přitom se může pochlubit třeba stříbrnou medailí svého svěřence ve střední váze z OH v Londýně.

Jeho bývalý žák Esquiva Falcao přitom málem skončil v pubertálním období špatně – zapletl se s drogovými dealery. „Vytáhl jsem ho, když mu bylo 17, a udělal jsem z něj znovu boxera. Rok bydlel tady v tělocvičně. Získal doposud nejlepší olympijský výsledek pro náš box,“ chlubí se Giglio.

Na olympijském turnaji reprezentují Brazílii hned dva jeho bývalí žáci. Vedle Borgese také Patrick Lorenzo, který už ale vypadl. „Už jen to, že se na olympiádu dostali, je pro nás největší úspěch. Nemusí se cítit svázaní,“ říká Raff Giglio.

Michel Borges před Hrami řekl, že se spoléhá na povzbuzování domácích fanoušků. Těch ze své rodné čtvrti v hale příliš mít nebude, ale pokud by získal medaili, ve favele Vidigal to pořádně oslaví.

Raff Giglio, brazilský boxer, profesor, šéf neziskové organizace, která pomáhá dětem v chudinské čtvrti Vidigal | Foto: David Koubek

Zde se rodí rodí šampioni. Institut Všichni v boji a škola boxu Raffa Giglia | Foto: David Koubek

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme