Všichni boxerští rozhodčí z OH mají pozastavenou činnost. Budou vyšetřováni za sporné situace

Mezinárodní asociace amatérského boxu (AIBA) zastavila dočasně činnost všem 36 ringovým a bodovým rozhodčím, kteří se představili na olympijských hrách. Suspendace bude trvat až do ukončení vyšetřování kontroverzních momentů z Ria de Janeira.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boxerská asociace AIBA zastavila činnost všem rozhodčím z OH (ilustrační foto)

Boxerská asociace AIBA zastavila činnost všem rozhodčím z OH (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Většina boxerských soutěží v Riu 2016 byla přijímána velmi pozitivně, ale byla tam také malá část rozhodnutí, o nichž se rozvinula debata. Ukázalo se, že jsou v tomto ohledu nutné další reformy,“ uvedla AIBA v oficiálním prohlášení.

Nejhlasitějším kritikem rozhodování na OH byl irský mistr světa Michael Conlan ve váze do 56 kg, jenž po porážce ve čtvrtfinále označil mezinárodní asociaci za zkorumpovanou a počastoval sudí vulgaritami. Rozporuplné reakce vyvolal také verdikt v duelu o zlato v kategorii do 91 kg, který vyhrál Rus Jevgenij Tiščenko. AIBA několik rozhodčích vyřadila už během her.

Pravidlová a technická komise AIBA po zasedání v Lausanne navrhla změny, jež by měly napomoci větší transparentnosti. Jednou z nich má být zveřejnění a započítání rozhodnutí všech pěti bodových rozhodčích. Dosud byli vždy náhodně počítačem vybráni pouze tři a jejich body se braly při verdiktu o vítězi zápasu v potaz.

Dále komise navrhly, aby ringové a bodové rozhodčí pro jednotlivé souboje nevybírala tříčlenná komise, ale opět raději počítač. „Rozhodování se ale nikdy nesmí stát obětním beránkem pro boxery a trenéry, kteří neuspějí v ringu a své zklamání poté nevhodně ventilují komentáři do médií. To budeme sledovat ještě víc než dosud, a pokud to bude nutné, přijdou přísné disciplinární tresty,“ varovala AIBA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme