Biker Kulhavý získal v cross country v Riu stříbro. Závod ovládl Švýcar Schurter

Biker Jaroslav Kulhavý dojel v cross country v Riu de Janeiru druhý. Neobhájil sice olympijské zlato z Londýna, ale rozšířil českou sbírku medailí o stříbro. Švýcar Nino Schurter si vybojoval větší náskok v šestém kole a ovládl závod. Třetí místo obsadil Španěl Carlos Coloma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biker Jaroslav Kulhavý vybojoval stříbrnou medaili v cross country

Biker Jaroslav Kulhavý vybojoval stříbrnou medaili v cross country | Zdroj: ČTK

„Radost je obrovská. Panuje spokojenost a myslím, že si to ještě uvědomím s odstupem času. Za dané situace jsem jel strop, líp jsem se připravit nemohl. Jsem maximalista, chci vyhrávat, ale ještě budu mít šanci,“ říká Kulhavý.

Ze začátku chvíli ztrácel na vedoucí pětici, ale asi ve třinácté minutě se na ni dotáhl a od té doby se přetahoval o vedení se Švýcarem Ninem Schurterem

Při šestém stoupání si ale Schurter vytvořil nejvýraznější náskok. V polovině předposledního okruhu měl odstup více než deset sekund a dokázal se vzdálit ještě víc. Po bronzové medaili z Pekingu a stříbru z Londýna získal v Riu zlato a zkompletoval tak svou sbírku.

Schurter k pěti titulům světového šampiona přidal třetí olympijskou medaili a má kompletní sbírku. „Na tuhle zlatou jsem dřel čtyři roky a jsem rád, že to vyšlo. Když se ohlédnu, potřeboval jsem být druhý v Londýně, abych se vrátil silnější. Mám bronz z Pekingu, stříbro z Londýna teď zlato v Riu. Je to perfektní příběh,“ hodnotí Švýcar.

Stříbrný Jaroslav Kulhavý | Foto: ČRo

Dobře rozjel závod i Slovák Peter Sagan, ale ke konci prvního kola píchnul přední kolo, což o nějakou chvíli později postihlo i do té doby vedoucího italského jezdce Marca Aurelia Fontanu a také Francouze Victora Koretzkého. Všichni tři tak přišli o přední příčky.

V první desítce se zpočátku držel i další český cyklista Ondřej Cink. V polovině čtvrtého okruhu trochu ztratil a propadl se na dvanácté místo. Do cíle dojel nakonec čtrnáctý. Jan Škarnitzl byl dvaadvacátý. Olympijský vítěz z Atén a z Pekingu Julien Absolon z Francie skončil osmý.

Jaroslav Kulhavý se stal prvním českým cyklistou, který má dvě medaile z olympiády. V dnešním olympijském závodě jel poprvé na novém kole Specialized, které reaguje na okolní teplotu a mění barvu.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme