České olympijské matrace věnoval výbor klinice pro odvykání drogové závislosti v Riu de Janeiru

Český olympijský výbor se rozhodl věnovat matrace, které nakoupil speciálně pro sportovce pro letní olympijské hry v Riu de Janeiru, na charitu. Dostala je katolická organizace, která pomáhá lidem zbavit se závislosti na drogách.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český olympijský výbor věnoval matrace z olympijských her v Riu charitě.

Český olympijský výbor věnoval matrace z olympijských her v Riu charitě. | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Martin Doktor chtěl pro své sportovce maximální pohodlí. Proto se vymyslelo, že se nakoupí speciální matrace. Ty měly pro větší sportovce délku 230 cm, pro ty normální 2 metry,“ řekl Ivan Zábojník, který v Riu působil jako olympijský attaché, tedy jako jakýsi styčný důstojník.

„Ne všechny tyto matrace sportovci využili. Některé jsou nové, některé jsou použité sportovci, kteří je používali týden, někteří dva,“ dodal Zábojník. Proto se olympijský výbor rozhodl, že matrace zpět do České republiky nepoveze, a věnoval je na charitu. Místo, kam matrace zamíří, pomohl vybrat kaplan české olympijské výpravy Oldřich Chocholáč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český olympijský výbor věnoval matrace sportovců z olympiády charitě v Brazílii. Více si poslechněte v reportáži Davida Koubka.

Matrace obdržela katolická organizace Maranathá, která je ale nezávislá na církvi. Pomáhá lidem odvyknout si od závislosti na drogách. Odvykací léčba trvá 9 měsíců a klinika má kapacitu 450 mužů a žen, které doporučí státní doktoři.

Organizace dostala od Ria de Janeira grant, přesto ale dvě třetiny svých výdajů hradí z darů nebo dobročinných prodejů. Proto je pro ně dar 69 matrací s logem českého olympijského týmu velkou pomocí. A to i když jsou matrace často větší než postele. Ale s tím si prý personál poradí.

Pacienti nebudou muset brát léky na spaní, říká jeden z dobrovolníků

„Toto jsou luxusní matrace. Opravdu náramné. Nikdy bychom si takové nemohli dovolit. Ty, co máme, jsou darované, dlouho užívané matrace. Takže toto je obrovská pomoc, pomoc v naší práci, obnově lidských životů," jásal José Martins, zakladatel organizace Maranathá.

Soud v Riu zablokoval majetek olympijské televizní firmy. Porušila pracovní právo, tvrdí brazilská justice

Číst článek

„Samozřejmě že matrací bychom potřebovali daleko víc. Ale už tohle je skvělé. Moc za to děkujeme. Nám teď končí grant od radnice a budeme se snažit o další. Náš terapeutický tým, který na něm závisí, čítá 60 lidí, ale dohromady pro nás pracuje pravidelně spousta dobrovolníků, takových dvě stě,“ dodává Martins.

Jedním z dobrovolníků je i Jairo. Je tu už šest měsíců a získal si takovou důvěru personálu, že z něho udělali předáka. I Jairovi se nové matrace líbí. Pochvaloval si, že už na nich spal. Prý je to velký rozdíl. Vtipkoval, že díky takovému pohodlí nebudou muset brát pacienti předepsané léky na spaní.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme