Česko poprvé navštívilo víc Číňanů než Rusů. Celkový počet turistů stoupá už třetí rok

Turismu se v Česku daří. V hotelech, pensionech a kempech se ve druhém čtvrtletí ubytovalo 4,6 milionu hostů. To je o tři procenta víc než loni. Uvedl to Český statistický úřad, podle kterého návštěvnost roste nepřetržitě už třetím rokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté v Praze

Turisté v Praze | Zdroj: Reuters

Mezi ubytovanými hosty v Česku převažovali cizinci. Nejvíce jich přijelo tradičně z Německa.

„Němci tvořili ve druhém čtvrtletí pětinu všech zahraničních klientů. Druhou nejpočetnější skupinou byli návštěvníci ze Slovenska a na třetím místě se umístili rezidenti Spojených států,“ upřesnil Pavel Vančura z Českého statistického úřadu.

Poprvé do Česka zavítalo více čínských hostů než těch ruských. Rozdíl byl ve druhém čtvrtletí šest tisíc lidí. „V poslední době můžeme také sledovat výraznější nárůst počtu hostů z Číny a z Jižní Koreje,“ potvrzuje Vančura s tím, že do Česka naopak jezdí čím dál méně Rusů.

Čínští turisté kvůli útokům mění destinace, místo Francie míří do střední Evropy včetně Česka

Číst článek

Zatímco zahraniční klientela své pobyty zkracovala, čeští hosté je spíš prodlužovali. Nejvíc zahraničních turistů zavítalo do Prahy, naopak nejmíň jich vycestovalo do Pardubického kraje.

„Největší nárůst měl Karlovarský kraj, téměř o 18 procent ve druhém čtvrtletí. Bylo to hlavně díky lázeňským pobytům. Lázeňská ubytovací zařízení cílila na domácí klienty,“ dodává Vančura.

Průměrně strávili hosté v Česku ve druhém čtvrtletí 2,5 noci, což bylo méně než před rokem.

Turisté v Praze, turisté v Česku | Foto: Reuters

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme