Českým plavcům se nepodařilo probojovat z rozplaveb

Českým plavcům se první den v Riu nedařilo podle představ. Například Barbora Závadová chtěla v polohovém závodě na 400 m atakovat vlastní český rekord, což se jí nepodařilo a do finále se neprobojovala. Ve stejné disciplíně nepostoupil ani Pavel Janeček.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavec Jan Micka

Plavec Jan Micka | Zdroj: ČTK

Třiadvacetiletá Závadová doplavala v čase 4:38,53, což stačilo pouze na 14. místo. Kdyby se však přiblížila svému rekordu 4:35,60, do finále by se probojovala, jelikož poslední postupující byla Kanaďanka Emily Overholtová s časem 4:36,54.

V rozplavbě byla Závadová šestá a celkově se pohybovala na osmé příčce, ale závodnice z následující rozplavby ji přeskočily.

„Myslím, že jsem byla připravena dobře, ale prostě mi to nevyšlo. Nevím, jestli to bylo hlavou nebo to nebylo dostatečné připravení. Těžko říct, mezičasy vypadaly dobře, ale na konci mi došly síly, což jsem cítila,“ říká zklamaně Závadová.

Uprchlice Yusra Mardini vyhrála rozplavbu 100 m motýlek, na finále to ale nestačilo

Číst článek

Ve stejném závodě skončil i dvaadvacetiletý Pavel Janeček s časem 4:22,09 a obsadil 24. příčku. Na olympiádu se dostal po splnění limitu B a samotná účast v Riu pro něj byla úspěchem. Kdyby se chtěl dostat do finálové osmičky, musel by se stejně jako Závadová přiblížit svému rekordu 4:18,34.

Z rozplavby v závodě na 400 m volný způsob nepostoupil ani Jan Micka, který skončil s časem 3:49,97 na 29. místě.

Micka si chtěl vytvořit osobní rekord, takže byl po závodě zklamaný, ale zároveň uvedl, že tato disciplína je pro něj doplňková a hlavní závod na 1500 m ho čeká v pátek. „Tam si věřím rozhodně víc,“ uzavírá.

Na 28. pozici ve stometrovém motýlkářském závodě skončila osmnáctiletá Lucie Svěcená, jejíž výkon 59,45 na postup do semifinále nestačil. Ve své rozplavbě byla sice třetí, ale začala se postupně propadat.

Lucie Svěcená na motýlkářské stovce neprošla do šestnáctičlenného semifinále a výkonem 59,45 vteřiny skončila na 28. pozici. Jan Micka skončil na 400 metrů volný způsob s časem 3:49,97 na 29. místě. Postupový čas osmého Francouze Jordana Pothaina 3:45,43 byl nad jeho síly.

Jako první plavec v Riu překonal světový rekord na prsařské stovce Brit Adam Peaty. Doplaval v čase 57,55 a vlastní rekord vylepšil o 37 setin.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme