Copacabana je tribunou pro triatlon, dálkové plavání i pro plážový nohejbal

Organizátoři olympijských her v Riu se pokusili využít všechna lákadla města – kulturu i polohu. Karnevalový stadion sambodrom tak slouží jako cíl maratonu a dějiště lukostřelby. Na pláži Copacabana zase závodí dálkoví plavci a triatlonisti. Sledovat olympijský závod a místo tribuny být na jedné z nejznámějších pláž na světě, to je možné asi skutečně jen v Riu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pláž Copacabana se stala nejkrásnější tribunou světa

Pláž Copacabana se stala nejkrásnější tribunou světa | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Nizozemci oslavují vítězku plavání na 10 kilometrů Sharon van Rouwendaalovou. Nejde tu dupat, řev tu také trochu zaniká, tak snad cákat ve vodě. Celá skupina si tohle hlediště moc pochvaluje.

Přímo z pláže byly spíš než plavkyně vidět hlavně doprovodné čluny. I když moc na plavkyně diváci neviděli a za zábranou není ani výsledková tabule, ani tu nehlásí tlampač, své plavkyni prý věřili. Někteří si to ale raději ověřili v mobilu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světoznámá pláž žije olympijskými sporty i tamním druhem nohejbalu, hlásí z Copacabany latinskoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Ano, Rouwendaalová je první a čtvrtá Brazilka – ještě než nakonec dosáhla po diskvalifikaci Francouzky na medaili – Poliana Okimoto. Zazní ironická poznámka, že to je typicky brazilské jméno. Jenže ono je.

Stejně jako jméno Brazilky, co se teď s nizozemskou partou fotí. Diana Schoellkopf. Německé kořeny. A její dcera Jasmine Maria Schnitzer má ještě po otci slovenské a také je to Brazilka.

Rozveselená Diana potvrzuje, že právě tohle, ta směsice, je jedním z důvodů, proč jsou Brazilci tak milí k návštěvníkům odevšad. Tahle země tak vznikla a na něco podobného si teď podle ní začne zvykat Evropa.

Ale zpět ke sportování. Návštěvníkům z ciziny někdy přijde divné, jak málo lidí je ve vodě. Přitom Rio je město pláží. Mnoho Brazilců ale neumí příliš plavat. Místní totiž většinou nemají přístup do bazénů, které bývají jen v uzavřených klubech, a plavání se školou není vůbec běžné.

Ale Copacabana je jinak sportům zaslíbená. Nechybí futevôlei čili nohejbal s vysokou sítí na pláži. Už za týden se představí jako adept na olympijskou disciplínu přímo v aréně na plážový volejbal. Pro jeho věrné příznivce by to byla obrovská radost.

Rychle za míčem! | Foto: David Koubek

Tenhle plážový sport je fyzicky náročný, zvláště některé způsoby odbíjení | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme