Čtyřkajak ovládl rozjížďku a bude obhajovat bronz, finále si zajistili i deblkanoisté

Český čtyřkajak ve složení Havel, Trefil, Dostál, Štěrba ukázal svou sílu. Rozjížďku na kilometrové trati vyhrál stylem start-cíl a přímo tak postoupil do finále. Deblkanoisté Radoň s Dvořákem si postup mezi nejlepší vybojovali v semifinále. Olympiáda v Riu de Janeiru končí pro kajakáře Filipa Švába, který skončil v rozjížďce na dvoustovce sedmý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český čtyřkajak suverénně postoupil do finále na 1000 metrů

Český čtyřkajak suverénně postoupil do finále na 1000 metrů | Zdroj: Reuters

Čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba tak mají šanci obhájit bronz z Londýna, ale podle formy, kterou předvedli v rozjížďce, by mohli pomýšlet i na vyšší příčku.

Ještě včera řešili kajakáři problém s tím, kdo nakonec v lodi pojede, jelikož Daniel Havel měl zdravotní potíže. V případě jeho neúčasti ho měl zastoupit Jakub Špicar, ale český háček nakonec nastoupil.

„Jsem hrozně rád, že se za mě kluci postavili a podrželi mě, protože včera přede mnou bylo hodně těžké rozhodnutí, možná jedno z nejhorších v životě. Měl jsem se rozhodnut, jestli zvládnu závod na čtyřkajaku nebo přenechám místo. Celé dopoledne jsem to nějak neunesl a probrečel jsem ho, ale doufám, že to bylo správné rozhodnutí,“ popisoval Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Myslím, že jsme nejeli úplně špatně. Zkoušeli jsme si tak první pětistovku, pak to byl boj o přežití,“ říká Filip Dvořák

Češi měli náskok 2,65 sekundy už v polovině trati na druhé Argentince. Svůj náskok v průběhu závodu ještě zvýšili na rozdíl asi dvou lodí, a tak si mohli dovolit polevení těsně před cílem.

„Domluvili jsme se, že vyzkoušíme jet rozjížďku naplno prvních šest set metrů, jestli má cenu jet o finále. Na šestistovce jsme se podívali, vedli jsme asi o loď, tak jsme se usnesli, že pojedeme do cíle dál. Povedl se nám start, ale i když to bylo takhle lehký, tak ve finále do toho budeme muset dát víc,“ hodnotil rozjížďku Dostál.

Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák skončili ve své rozjížďce čtvrtí a postup do finále si tak museli vybojovat v následném semifinále. „Musíme říct, že překvapivě Kubánci jeli velice dobře. Zřejmě výborně zvládli zdejší podmínky, které jsou lehce atypické pro nás tím, že se závodí na hodně otevřeném jezeře a Kubánci v tom jeli výborně,“ říká Filip Dvořák.

Ze čtyř posádek postupovaly tři a Češi dojeli druzí za Ukrajinci. „Musíme pochválit trenérský tým, který výborně zanalyzoval postupové klíče, takže jsme věděli, že pokud se nestane nic abnormálního, tak že třetí a čtvrté místo v rozjížďce bude znamenat to lehké semifinále. Snažili jsme se jet na tohle umístění, tím pádem jsme v semifinále mohli pošetřit síly,“ komentoval Jaroslav Radoň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip Šváb si účastí na olympiádě splnil sen, ale bohužel skončil už rozjížďce

Splněný olympijský sen Filipa Švába trval necelý čtyřicet sekund. Ve své rozjížďce na 200 metrů dojel český kajakář až sedmý a nepostoupil tak do semifinále.

„Chtěl jsem se dostat do semifinále a toto je pro mě šok, ten konec s tím Kubáncem, kterého jsem vždycky předjel. Dneska je ta voda ale hodně blbá, hodně se hýbe, takže to dopadlo, jak to dopadlo,“ komentuje. Dodal, že vypadnutí ho bude mrzet ještě hodně dlouho, ale je rád, že se na olympiádu vůbec probojoval.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme