Dopingoví hříšníci budí v olympijském bazénu emoce. Soupeři se s nimi nebaví

Dopingoví hříšníci z minulosti nejen že mohou nakonec na probíhajících olympijských hrách startovat, ale začínají už také sbírat medaile. Platí to hlavně v bazénových soutěžích, kde přítomnost některých pozitivně testovaných plavců, vzbuzuje velké emoce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedním z velkých kritiků dopingových hříšníků je i olympijský šampion Mack Horton

Jedním z velkých kritiků dopingových hříšníků je i olympijský šampion Mack Horton | Zdroj: Reuters

„Vyhrál jsem pro všechny čisté plavce, nejde o mě a o něj, ale o mě a všechny pozitivně testované,“ komentoval svůj triumf na trati 400 metrů australský plavec Mack Horton, který tím narážel na svůj souboj s olympijským obhájcem titulu Jang Sunem.

Toho ve finále nakonec porazit o 13 setin sekundy. Čínský plavec byl přitom přistižen před dvěma lety na domácím šampionátu, kde mu našli v těle zakázaný stimulant trimetazidin. Čínská média ale o celém případu informovala s velkým zpožděním a Horton se nebál Suna v Riu označit už několikrát za dopingového podvodníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potkala jsem ji a nikdo se s ní nebavil, říká o Julii Jefimovové česká plavkyně Martina Moravčíková

Podobně, a možná ještě více v emocích, je vnímána v Riu olympijská přítomnost ruské plavkyně Julie Jefimovové.

„Potkala jsem ji a nikdo se s ní nebavil. Bavily jsme se třeba s Pedersenovou a Hildou (Luthersdottirovou, pozn. red) z Islandu a ty moc nadšené nejsou,“ nabízí zákulisní pohled na svoji ruskou soupeřku z prsařských disciplín česká plavkyně Martina Moravčíková a rozhodně v tomto pohledu není sama.

„Je to těžké říct, protože když má někdo dva pozitivní dopingové testy a je tady, tak nevím, jak ta WADA rozhoduje. Asi podle toho, kdo má více milionů, tak ten jede,“ přidává na téma Jefimovová svůj názor znakařka Simona Baumrtová.

Už nyní je jasné, že své miliony budou moci dopující plavci z minulosti množit i díky své aktuální účasti na brazilských olympijských hrách. Číňan Sun si odveze například pro sponzory zajímavé stříbro z kraulařské čtyřstovky, Jefimovová už má zase jistotu stříbrné medaile z prsařské stovky.

Michal Jurman, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme