Hry v Riu může Česko využít i v byznysu, zájem je o chemickou ochranu

Česká republika si už udělala jméno ve světě také díky speciální vojenské jednotce, takzvaným chemikům. Nemusí ale nabízet jen specialisty do NATO. České výrobky pro chemickou a biologickou ochranu si před olympijskými hrami pořídilo vojenské letectvo do své nemocnice hned vedle mezinárodního letiště v Riu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evandro Amaral Trachta, honorární konzul ČR v brazilské Bataypora

Evandro Amaral Trachta, honorární konzul ČR v brazilské Bataypora | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Rio de Janeiro se snažilo připravit na všechna možná nebezpečí. Není toho moc, ale něco české výroby si nemocnice vojenského letectva pořídila, upřesňuje Evandro Trachta, který zastupuje jednoho z dodavatelů.

Evandro Trachta je Brazilec, potomek českých imigrantů, propagátor kultury, ale i českého výzkumu a firem. Před olympijskými hrami cestoval několikrát ze svého města Batayporã do Ria de Janeira s kufříkem, který se vždycky bál nosit na letišti na kontrolu: ukázky výrobků chemické a biologické ochrany na nejrůznější konference. Podle něj může Česko uspět.

Potvrzuje to i odbornice Camilla Colassová, autorka knihy Chemické zbraně. Odborníky a teoretické znalosti podle ní Brazílie má. Chybí ale infrastruktura, pomůcky, ale také zkušenosti a praktická příprava.

Camilla Colasso, autorka knihy Chemciké války tvrdí, že Rio není na biologický nebo chemický útok zcela dobře připraveno | Foto: David Koubek

Colassová sledovala nejrůznější cvičení před olympijskými hrami, dekontaminaci vojáků, simulace chemického útoku v Riu a další. Jenže jednou ze slabých stránek podle ní zůstává stále špatná koordinace a to, že se příprava v Brazílii nedělá systematicky.

Měsíc před hrami najel kamion do kolejí metra a najednou se podle ní měnila bezpečnostní pravidla, podobně jako po útoku v Nice. Úřady ale tvrdí, že místní tajná služba ani ty spolupracující z dalších států nemají na žádný útok podezření.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme