Její sport není v programu. Anežka Pařízková tak na vlastní náklady v Riu dobrovolničí

Na olympijské hry se ve svém sportu dostat nemůže, tak na nich pomáhá jako dobrovolnice. Orientační cyklistka Anežka Pařízková na vlastní náklady odcestovala do Ria a pomáhá švédské olympijské výpravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anežka Pařízková, česká dobrovolnice v Riu

Anežka Pařízková, česká dobrovolnice v Riu | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Jsem sportovkyně a být na olympiádě byl vždycky můj sen. Akorát můj sport na olympiádě není,“ vypráví Anežka Pařízková. Sama je českou reprezentantkou v orientační cyklistice, jenže ta v programu letních her chybí.

Česká studentka si tak na svůj olympijský sen našetřila. Sehnala si letenku, ubytování a přihlásila se do Ria jako dobrovolník. Dorozumí se pěti jazyky, ale protože pomáhá švédské výpravě, potřebuje hlavně angličtinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Její sport není v programu LOH, a tak se Anežka Pařízková vydala do Ria jako dobrovolnice

„Slibovali, že asistenty vyberou podle jazykových schopností, ale přidělili mi Švédsko. Jenže švédsky neumím ani slovo. Už jsem se naučila ‚tack‘, což znamená ‚děkuji‘, usmívá se.

„Jsme jedni z mála dobrovolníků, kteří fasují i telefony, na kterých jsme k dispozici 24 hodin denně,“ říká Anežka Pařízková. To před začátkem her často znamenalo hlavně pomáhat s řešením různých potíží spojených s ubytováním.

Švédům tak například dokupovala chybějící stoly a židle. „A když náš nepošlou nakupovat s řidičem, kontrolujeme apartmány. To jsem dělala poslední tři týdny každý den. Apartmány nebyly doladěné, byl tam nepořádek,“ uznává.

Na nejrůznější problémy v olympijské vesnici narazilo už několik výprav, teď naposledy i česká, kterou potrápila havárie vody, zatím největší připomínky k bydlení měli v Riu Australané.

Jachtaři jsou od olympijské vesnice opět odloučeni. Oproti Londýnu a Pekingu ale jen hodinu

Číst článek

„Sami Brazilci si uvědomují, co dělají špatně. Myslím, že jen málo národu dokáže takhle otevřeně uznat chybu. Nezastírají, že s ubytováním jsou problémy. Ale já jsem spokojená s prací. Baví mě pomáhat lidem a používat cizí jazyk. Večer si můžeme dělat, co chceme, ale já padnu do postele a jsem ráda, že jsem ráda,“ směje se.

Teprve teď se navíc zotavila z nečekaných zdravotních problémů. „Něco mě tu skolilo. Brazilci mi tvrdí, že jsem měla horečku dengue, ale po třech dnech vypadám takhle,“ dodává Anežka Pařízková, která se dostala i na slavný stadion Maracaná na nacvičování slavnostního zahájení. To skutečné může sledovat v noci.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme