Jihoafričan Van Niekerk překonal světový rekord na čtvrtce

O nový světový rekord se v Riu de Janeiru na trati 400 metrů postaral úřadující mistr světa Jihoafričan Wayde Van Niekerk, který doběhl do cíle v čase 43,03. Překonal tak světový rekord Američana Michaela Johnsona z roku 1999 o patnáct setin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihoafričan Van Niekerk

Jihoafričan Van Niekerk | Zdroj: Reuters

Loni zvítězil Van Niekerk na světovém šampionátu v Pekingu, ale ani tak nebyl v dnešním olympijském závodě favoritem.

„Věřil jsem, že bych mohl světový rekord zaběhnout. Odjakživa jsem snil o zlaté olympijské medaili,“ řekl Jihoafričan.

Předpokládalo se, že o prvenství budou na trati bojovat Kirani James z Grenady a Američan LaShawn Merritt. Čtyřiadvacetiletý Van Niekerk, který běžel v osmé dráze, se ale postaral o překvapení závodu.

Zmínění favorité obsadili zbylé dvě medailové pozice. Stříbro získal obhájce prvního místa James s časem 43,76. Američan Merritt bral bronz, přestože zaběhl svůj nejlepší čas v letošní sezóně. Před vítězem tohoto závodu oba sprinteři smekli.

„Můj bože, světový rekord z osmé dráhy!“ křičel do mikrofonu. „Běžel strašně rychle, nikdy jsem nic takového na druhé dvoustovce neviděl. To byl masakr,“ prohlásil dosavadní rekordman, který komentoval závod pro televizi BBC, jak uvedla ČTK.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme