Kajakáře Dostála případně velké vlny nerozhodí. Přivezl si s sebou speciální loď

Na olympijských hrách v Riu de Janieru se dnes poprvé představí další ze sportovců, které jsme vám na Radiožurnálu představili v projektu Olympijský rok. Je jím kajakář Josef Dostál. Přitom ještě než usedne při rozjížďkách na tisíc metrů do své lodi, už má svou premiéru na olympiádě za sebou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál

Kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál | Zdroj: ČTK

Podobně jako biker Jaroslav Kulhavý se totiž objevil ve vteřinovém záběru v oficiálním videoklipu k olympijským hrám zpěvačky Katy Perry.

„Katy mi volala, jestli si mě tam může použít. Chvilku jsem o tom přemýšlel, nad autorskými právy, a potom jsem řekl, že asi jo,“ žertuje před svou první soutěžní jízdou v Riu Josef Dostál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kajakář Josef Dostál ještě ani nezávodil a už má premiéru na olympiádě za sebou. Objevil se v záběru ve videoklipu Katy Perry

Dobrou náladu mu nekazí ani některé nedostatky na závodišti. Nerozhodí ho nerovné chodníky ani bahno na březích, a nezaskočily by ho ani případné velké vlny při závodu. Do dějiště olympijských her si totiž přivezl i speciálně upravenou loď.

„Já mám udělanou loď na míru, tak ten speciál je ještě asi o pět centimetrů vyšší a víc nosný. Spodek lodi by měl být stejný jako u mé normální. Nicméně pokud přijdou vlny, což se občas stává, tak abych kvůli tomu nebyl hendikepovaný, tak jsme s výrobcem udělali upravenou,“ vysvětluje Josef Dostál.

Při velkých vlnách by mu totiž mohla natéct voda do prostoru kolem břicha a s těžší lodí by svým soupeřům nestačil. Upravenou loď ale nasadí pouze v případě, že vlny na jezeře budou tvořit takzvané čepice, tedy budou se v nejvyšším bodě lámat.

„Tvoří se až od nějaké výšky té vlny, když je to do čepic, tak to je dobré, a když už jsou čepice, tak musíme dát velkou loď,“ tvrdí.

Další z českých medailových nadějí, která dnes zasáhne do bojů olympijských her, kanoista Martin Fuksa žádný speciál na vlny nemá, ale má zase jiný fígl.

„Já se to snažím brát všechno hrozně pozitivně. Věřím, že na ten náš čas to bude všechno v pohodě. Závodit ve vlnách i ve větru, vím, že na to jsem velký loser, takže právě proto věřím, že to určitě bude dobré,“ doufá před rozjížďkami na kilometrové trati kanoista Martin Fuksa.

Petr Kadeřábek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme