Kapybary, kajmani, hroznýši i opice. Golfisté jsou na hřišti v Riu v menšině

Novináře i sportovce na golfovém hřišti v Riu de Janeiru překvapili nečekaní diváci jejich tréninků a závodů. Obří hlodavci zvaní kapybary, lenochodi, opice, hroznýši i kajmani. Právě tato zvířata připomínají, komu dříve toto - dnes olympijské - území patřilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapybara na golfovém hřišti v Riu

Kapybara na golfovém hřišti v Riu | Zdroj: Reuters

Jezero, na březích neprostupné mangrovy, v dálce temně zelené hory, jejichž vrcholky zakrývají mraky. Mohla by to být amazonská krajina, kdyby tady ovšem nevykukovala civilizace. Vysoké obytné domy naznačují, že sem už člověk vkročil.

S prázdným přívozem přijíždí pro pár lidí José Guimarães. Potvrzuje, že kajmani tu jsou. Prý se schovávají v porostu, ale ve tmě vylézají. Říká, že jich tu jsou stovky. O ryby se dělí s volavkami.

Čtvrť Barra da Tijuca byla dřív velká bažinatá oblast, dokonce i s dunami, obklopená horami s atlantickým pralesem. Teprve v 70. letech přišli lidé a začali stavět sídliště, silnice, nákupní centra, kanceláře. Příroda se smrskla jako vyfouknutý balonek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní olympijské hry v Riu jsou opravdu hodně exotické. A dokazuje to i fauna na tamním golfovém hřišti. Natáčel tam jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Snad jen golfové hřiště kousek zelené v poslední době na mapu přidalo. A právě tím argumentoval místí starosta Eduardo Paes, když se rozhořel spor. Některým lidem totiž už třetí golfové hřiště ve městě přišlo trochu moc.

Starosta Paes říkal, že to bude pořád lepší než dřív, kdy na místě byla betonárka. Jenomže nový golf měl původně také ukousnout část porostu, část rezervace. A ani po změně s ním nejsou všichni spokojeni.

Bioložka a aktivistka Denise Silveirová říká, že na hrací ploše bude většinou jen jeden druh traviny, která je místnímu prostředí úplně cizí. Bude potřebovat závlahu, a podle ní hrozí i kontaminace. Původní betonárka se mohla zlikvidovat a nahradit jinak, tak, aby se zachoval původní ráz, říká Denise. Zákon k tomu podle ní přímo nutí.

Jinak tady ale kromě útlaku ze strany "civilizace" trápí milovníky zdejší přírody i zvířectvo voda smíšená s nečištěným vypouštěným odpadem, která proniká ze sousedních lagun. Přes sliby politiků se s ní nic nedělá a kolem olympijského parku se člověk ani nemusí dívat, stačí cítit.

José si vzpomněl na zahajovací ceremoniál olympijských her, olympijské kruhy ze zeleně, kdy stadion Maracaná celý vykvetl a ševelil zelení. Teď to prý ještě přenést do skutečné ochrany přírody. Virtuálně se to dělá. Ale příroda podle něj křičí o pomoc.

Zdejší příroda si ale zatím ještě na člověka troufá. Kajman zatím na green nechodí, ale kapybary už jsou mezi olympijskými jamkami jako doma.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme