Kolekce českých olympioniků pro Rio budí emoce. Sportovci jsou nadšeni, odborníci na rozpacích

Už za tři dny odstartují v brazilském Riu letní olympijské hry. Program her tradičně odstartuje slavnostní zahájení, které tentokrát bude ve stylu samby. A v podobném duchu bylo navrženo i oblečení, které budou v Riu čeští sportovci během největšího sportovního svátku letošního roku nosit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Windsurfista Karel Lavický v mikině z olympijské kolekce pro hry v Riu de Janeiru

Windsurfista Karel Lavický v mikině z olympijské kolekce pro hry v Riu de Janeiru | Zdroj: ČTK

Během několika posledních olympiád se stalo zvykem, že Češi na slavnostních ceremoniálech her vždy nějak vybočují z řady.

Zatímco v Londýně čeští sportovci překvapili holínkami, které jim měly pomoci vypořádat se s typickým anglickým deštěm, v Soči se pak Češi prezentovali se stylovými beranicemi.

Holínky vzbudily mnoho emocí, ne všechny přitom byly pozitivní.

„Myslím, že je to takový šok jenom na efekt. Myslím, že můžete dělat věci, kterých si lidé všimnou, protože jsou krásné. A ne že uděláte něco, co je vlastně šokuje tím, jak je to divné,“ říká s odstupem čtyř let šéfredaktorka módního časopisu Elle Andrea Běhounková.

Přes některé negativní postoje však byl o holínky velký zájem, takže byly rychle vyprodány.

Také česká kolekce pro Rio vychází z charakteru země, ve které se koná olympiáda. Proto v kolekci nechybí barevné klobouky či pestrobarevné ležérní košile. Setu pro slavnostní zahájení pak dominuje sako s proužky.

Oproti minulé olympiádě je konkurence vyrovnanější, myslí si skifařka Topinková Knapková

Číst článek

„Třikrát po sobě jsme měli kombinaci bíle, červené a modré, takže jsme teď díky Brazílii chtěli přidat na barevnosti. Řekli jsme si, že Brazílie znamená veselou zemi, karneval, takže jsme to chtěli rozzářit,“ vysvětluje Václav Hrbek ze společnosti Alpine Pro, která pro ČOV připravuje oblečení.

Oblečení české výpravy pro Rio je specifické také v tom, že jeho ústředním motivem je postavička, kterou kreslil legendární běžec Emil Zátopek ke svému podpisu.

„Kolekce se mi velmi líbí, protože jsou k národním barvám přidány i žlutá a zelená, takže to je krásně pestrobarevné. Dělá to dojem letního období. Opravdu mě to uchvátilo,“ neskrýval své nadšení český plavec Jan Micka.

Ačkoliv se první hry uskutečnily již v roce 1896, až po první světové válce začaly účastnické státy řešit jednotné oblečení. Zpočátku jen pro slavnostní nástup na zahajovacím ceremoniálu.

RIO: Česká kolekce pro LOH v roce 2016

Česká kolekce pro LOH v roce 2016 | Foto: ČOV

SOČI: Česká kolekce pro ZOH v roce 2014

Česká kolekce pro ZOH v roce 2014 | Foto: ČOV Jiří Koliš

LONDÝNSKÉ HOLÍNKY: Česká kolekce pro LOH v roce 2012

Česká kolekce pro LOH v roce 2012 | Foto: Zuzana Panská, ČOV

MEXIKO: Československá kolekce pro LOH v roce 1968

Československá kolekce pro LOH v roce 1968 | Foto: ČOV

TOKIO: Československá kolekce pro LOH v roce 1964

Československá kolekce pro LOH v roce 1964 | Foto: ČOV

LONDÝN: Československá kolekce pro LOH v roce 1948

Československá kolekce pro ZOH v roce 1948 | Foto: ČOV

NĚMECKO: Československá kolekce pro LOH v roce 1936

Československá kolekce pro ZOH v roce 1936 | Foto: ČOV

Eva Kézrová, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme