Krásné výhledy i špinavá voda. Ono to nějak dopadne, věří trenér olympijských jachtařů

Sliby chyby. Tak hodnotí čeští jachtaři organizátory olympijských her v Riu, kteří mluvili o zlepšení podmínek ve znečištěné zátoce Guanabara. Voda, které se závodníci často i napijí, má k ideálu stále hodně daleko. A silně tak znepříjemňuje jinak krásné místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na zátoku Guanabara, ve které budou o medaile bojovat olympijští jachtaři

Pohled na zátoku Guanabara, ve které budou o medaile bojovat olympijští jachtaři | Foto: Jan Suchan | Zdroj: Český rozhlas

Z nedalekého letiště sice často vzlétá letadlo, nebo sem nějaké naopak přistane, ale Marina da Glória to umí vyvážit jinými přednostmi.

Na jedné straně je k vidění Cukrová homole, na druhé pak, pokud není zrovna schovaná v mracích, socha Ježíše Krista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asi jsem nikdy nezávodila někde, kde by byla špinavější voda, říká jachtařka Veronika Kozelská Fenclová před začátkem OH v Riu

„Scenérie jsou a lokalita jsou úžasné. Těžko hledat nějaké další podobné místo na světě,“ uznává český jachtařský trenér Jakub Kozelský. Zátoka Guanabara má však i zápory.

„Asi jsem nikdy nezávodila někde, kde by byla špinavější voda,“ říká Kozelského žena a zároveň svěřenkyně Veronika Kozelská Fenclová.

„Viděla jsem tady mrtvou želvu, což bylo takové ošklivé. Plavou tady hračky, sandále i igelity,“ vyjmenovává česká reprezentantka.

„Jednou jsme vyjeli na vodu a celá zátoka byla pokryta ropou nebo nějakým benzinem,“ líčí jachtař Viktor Teplý.

„Jsou tu plastové pytlíky, PET flašky, kanystry, klacky,“ doplňuje své kolegy Karel Levický.

Olympijská atmosféra tady moc nedýchá, moc se mi tu nelíbí, říká Synek o Riu

Číst článek

Všechny tyhle předměty samozřejmě překáží, ale alespoň jsou vidět a můžete se jim minimálně pokusit vyhnout. Pak jsou tady ale i superbakterie a rotaviry. Češi však zatím žádné zdravotní problémy, na rozdíl od Španělů, nemají.

„Naštěstí ne. Musím to ale zaťukat. Ještě nám nic nebylo,“ hlásí Veronika Kozelská Fenclová.

Nyní navíc přibyl organizátorům jachtařských soutěží další problém. Zřítila se jim totiž rampa, ze které sjíždějí olympionici do vody. Do startu soutěží by se ale mělo všechno stačit opravit.

„Určitě to stihnou. A případně je tady i druhá rampa, která se dá použít. Víme, že to vždycky nějak dopadne,“ usmívá se trenér Jakub Kozelský.

Jan Suchan, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme