Kuriózní finále ve skoku o tyči. Tohle se nestává ani na mistrovství republiky, bavil se čtvrtý Kudlička

Finále olympijského závodu ve skoku o tyči v Riu de Janieru bylo jedno z nejdelších v historii a děly se při něm mnohdy komické situace. Navíc mohlo být prvním, v němž by český tyčkař získal medaili. Jan Kudlička ale nakonec skončil na děleném čtvrtém místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V tyčkařském sektoru nefungoval výtah, který vyváží laťku nahoru

V tyčkařském sektoru nefungoval výtah, který vyváží laťku nahoru | Zdroj: Reuters

„Udělal jsem maximum. Byli jsme na stadionu od čtvrt na šest. Bylo to strašně dlouhé a náročné, ale myslím, že se to docela zvládlo. Že jsem byl čtvrtý, s tím se holt nedá nic dělat,“ říkal zklamaně Kudlička.

Stejně jako jeho kolegové se musel z tyčkařského sektoru po úvodních čtyřech skocích běžet schovat do útrob stadionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asi desetkrát jsem se rozcvičil a desetkrát skákal. Pak přerušili závod a dali ho znova, kroutil hlavou další český tyčkař Michal Balner

„Mně skákat v dešti úplně nevadí, ale tohle byl takový slejvák, že to nešlo,“ komentoval Kudlička, jehož doplnil sedmý Michal Balner: „Asi desetkrát jsem se rozcvičil a desetkrát skákal. Pak přerušili závod a dali ho znova. Bylo to strašně náročné.“

Jenže závod se neprotáhl jen kvůli dešťové přestávce. Od druhé postupné výšky totiž přestaly fungovat elektrické stojany a pořadatelé museli laťku pomocí dlouhých bidel dávat na stojany ručně. Jen málokdy se jim to podařilo na první pokus.

„Tohle se nestane ani na mistrovství republiky, natož aby se to stalo na olympijských hrách. Na druhou stranu všichni to měli stejné, a když se člověk podívá na výsledky, asi to bylo spíš ku prospěchu než k neprospěchu,“ myslí si Kudlička.

V závodu atakoval český rekord a k vítězství bylo zapotřebí překonat laťku ve výšce 603 centimetrů. Nakonec se přes ní – k radosti domácích fanoušků – přehoupl Brazilec Thiago Braze da Silva a vytvořil tak olympijský rekord.

Petr Kadeřábek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme