Kvůli olympiádě přišli o domov. Mnozí obyvatelé Ria to berou jako šanci na nový začátek

Kvůli stavbě olympijské infrastruktury v Riu de Janeiru přišly o své domovy desítky tisíc lidí. Radnice vždy nabízela náhradní bydlení, jenže ne všichni to přijali. Příkladem je osada, která stojí v těsném sousedství moderního Olympijského parku a nedaleko olympijské vesnice. Dnes z ní zbylo jen torzo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyto domy postavila radnice v rámci dohody o budoucnosti osady Vila Autodromo

Tyto domy postavila radnice v rámci dohody o budoucnosti osady Vila Autodromo | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Na dohled je olympijský park a před ním rozlehlé parkoviště, na kterém čekají nastartované autobusy. Hned vedle stojí pár domků, na kterých vlají vlajky. Nejsou to ovšem vlajky olympijské, jsou to vlajky odporu.

V uličce uniformních bílých přízemních domků žijí lidé, kteří odmítli opustit Rio de Janeiro poté, co jim zbourali jejich původní dům. Ti, co ještě nemají postavená bydlení, žijí v kontejnerech. Vedle nich bagr bourá další dům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli stavbě olympijské infrastruktury přišly desítky tisíc obyvatel Ria de Janeira o domov. Pro některé je to ale šance začít znovu. Reportáž jihpamerického zpravodaje Davida Koubka

Wanderson Augusto Daniel Pereira zalévá u jednoho z těch uniformních domů trávu. Jen tím se liší, všude u sousedů slabé travní koberce uschly. Říká mi, že nemůže slyšet ten bagr. Bourá totiž jeho dům. Je to pro něj smutný okamžik. Žije tu 26 let. V uličkách, které už nejsou, dělával klukoviny.

Původně bydlelo v klidné osadě Vila Autódromo 580 rodin. Postupně ale začaly přijímat nabídku radnice - odškodné nebo přemístění do nově budovaného sídliště kilometr odsud.

Dvě stě rodin chtělo za každou cenu zůstat. Starosta dokonce nařídil dekretem vystěhovat zbylé mohykány. Ale narazil na odpor a musel souhlasit s tím, že tohle místo nesrovná úplně se zemí. Nakonec zbylo rodin 20.

V pozadí kontejnery pro dočasné ubytování vystěhovaných obyvatel | Foto: David Koubek

Wanderson je spokojen, nový dům prý pro něj bude nový život. Po tom, co se stalo, aspoň celkem obstojně bydlí. Má plány, že tu založí rodinu. Manželka už prý kreslí, jak dům jednou předělat. Co ho na téhle historii tedy nejvíc mrzí?

„Přístup, způsob, jak se radnice a starosta zachovali. Jak agresivně chtěli všechny vystěhovat. Mohl tu klidně nechat víc rodin, ale chtěl všechno,“ říká.

Olympijským hrám ale přeje velký úspěch - hlavně, ať se něco nepokazí. Podobně olympijsky přejícných je přes veškerou kritiku většina Brazilců.

Wanderson Fereira před svým novým domem | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme